Partnerbericht

Niet tekenen exportverdrag gevaarlijke stoffen onbegrijpelijk

Onbegrijpelijk dat Nederland een belangrijk internationaal verdrag over de export van gevaarlijke stoffen nog steeds niet heeft ondertekend. Dat schrijven de drie vakcentrales CNV, FNV en MHP in een brief aan de Tweede Kamer.

De vakcentrales roepen de Kamerleden op het ILO-verdrag 170 door het kabinet te laten ratificeren tijdens de Tweede Kamerbehandeling van woensdag 28 november.

“Andere landen zoals Duitsland, Zweden, Italië en Luxemburg en Polen hebben dit verdrag al lang ondertekend. Nederland moet nu dus snel tekenen, want ik hoor geen reële argumenten om dit niet te doen”, zegt vicevoorzitter Maurice Limmen.

Gezondheid werknemers in het geding

In het verdrag is vastgelegd dat als er zeer gevaarlijke stoffen naar een ander land worden vervoerd, het ene land aan het importerende land bekend moet maken welke gevaren de stoffen met zich meebrengen.

Opeenvolgende Nederlandse regeringen hebben tot nu toe geweigerd dit verdrag te ondertekenen, met de voornaamste reden dat dit Nederlandse exporteurs veel geld zou kosten.

Volgens CNV, FNV en MHP gaat het slechts om enkele tientjes per keer. De gezondheid van werknemers is belangrijker dan de kosten voor de exporteurs.

Lees de brief van de vakcentrales op slideshare