Partnerbericht

Niet alleen bij Apple en Foxconn – Wage ladder tool helpt bedrijven verantwoordelijkheid te nemen

Computerbedrijf Apple lag afgelopen weekend onder vuur vanwege de slechte arbeidsomstandigheden bij zijn Chinese toeleverancier Foxconn. Arbeiders maken er regelmatig werkweken van 60 uur en werken soms meer dan 11 dagen achter elkaar. Inmiddels heeft Apple zijn verantwoordelijkheid genomen en afspraken met Foxconn gemaakt om de het overwerk terug te dringen en de salarissen te verbeteren.

Dit soort omstandigheden komt in veel productieketens voor. Het goede is dat steeds meer bedrijven bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen voor wat er gebeurt in alle schakels van die keten. Het lastige is om dat ook echt te doen. CNV Internationaal werkt daar hard aan, samen met lokale vakbondsorganisaties.

In Macedonië werkt CNV Internationaal bijvoorbeeld samen met vakbondsorganisatie UNASM aan verbetering van de omstandigheden in de kledingindustrie. Zes Nederlandse bedrijven die hun kleding laten maken in Macedonië kiezen ervoor dit op een sociaal verantwoorde manier te doen. Zij laten hun inspanningen en resultaten voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in hun productieketens controleren door de Fair Wear Foundation, een onafhankelijke non-profit organisatie die hierin gespecialiseerd is.

Leefbaar loon
In Macedonië verdient een werknemer in een kledingfabriek gemiddeld 9000 Denar (147 euro) per maand. Om rond te komen is minstens 25.000 Denar per maand nodig (400 euro).

Om een eind te maken aan de eindeloze discussie of het voor een fabriek wel of niet haalbaar is leefbaar loon in te voeren heeft de Fair Wear Foundation een Wage Ladder Tool ontwikkeld. Deze methode brengt verschillende loonstandaarden in kaart en vergelijkt die met de loonhoogte in de fabriek. Hierdoor blijft de discussie niet steken bij de vraag wat een leefbaar loon is. Het gaat er immers om hoe het loon te verbeteren op termijn.

Schakels productieketen aan tafel
Eind 2011 is deze wage ladder tool ingezet bij een ronde tafel discussie in het Macedonische Skopje. Voor het eerst lukte het om al deze partijen in de productieketen samen te laten overleggen over dit lastige onderwerp: lokale vakbonden waaronder UNASM, directeuren van kledingfabrieken, werkgeversorganisatie DECP in Macedonië, Fair Wear Foundation en CNV Dienstenbond (in Nederland verantwoordelijk voor Retail). Het resultaat was de start van een dialoog over leefbaar loon tussen alle relevante stakeholders in de textiel.

Dankzij dit overleg en de wage ladder gegevens, kan de Fair Wear Foundation dit concreet opvolgen bij de aangesloten kledingfabrieken. Een voorbeeld van een geslaagde samenwerking om de arbeidsomstandigheden binnen deze productieketen te verbeteren die ook in veel andere bedrijven en sectoren toepasbaar is.