Dit was de derde en laatste editie van de verkiezing van de Innovatieaward. In 2008 en 2009 ging de Innovatieaward naar Both Ends en WPF. Dit jaar vormde de prijs de afsluiting van de driejarige beleidsperiode. PSO heft het innovatiefonds eind van dit jaar uit eigen beweging op. Alle organisaties die van PSO financiering hebben ontvangen uit het Innovatiefonds konden meedingen naar de Innovatieaward 2010. Behalve Solidaridad en Agriterra deden mee: World Population Foundation (WPF), Social Trade Organization (STRO), ICCO, International Institute for Communication and Development (IICD), Dance4Life en IKV Pax Christi.

Agriterra deed mee met haar agro-toerisme initiatieven, waarbij het project van de Peruaanse boerenorganisatie COCLA als voorbeeld genomen werd. Deze organisatie, voluit Central de Cooperativas Agrarias Cafetaleras (COCLA), heeft in Cusco, een regio in het zuiden van Peru, een agro-toerisme bureau opgezet. Boeren leiden toeristen rond door de overweldigende natuur van Peru, waaronder één van de wereldwonderen Machu Piccu. Toeristen komen in contact met de echte Andes-cultuur en lokale boeren. Zij maken toeristen wegwijs in het productieproces van koffie, thee of fruit en tonen de mooiste plekken in de omgeving waar de trips van gewone touroperators niet komen. Meer informatie over deze reizen vindt u op www.coclatours.com.

Dankzij financiering van PSO heeft Agriterra een deskundige voor twee jaar uitgezonden naar Peru om COCLA te helpen haar agro-toerisme activiteiten naar een hoger plan te tillen. En dat werpt zijn vruchten af. COCLA heeft een goed lopend bureau, er wordt meer ingezet op marketingactiviteiten, op conceptvorming en kennisuitwisseling. Ook wordt gewerkt aan samenwerking op regionaal niveau: boeren uit Cusco die zich bezighouden met agro-toerisme zijn naar initiatieven in de regio Puno geweest, naar het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld dat de natuurlijke grens vormt tussen Peru en Bolivia. De eerste stappen naar een samenwerking tussen agro-toerisme initiatieven van deze regio’s is hiermee gezet en ook staat de deur open naar landelijke samenwerking.

Dit jaar bestaat PSO 25 jaar. PSO vierde dit jubileum op vrijdag 26 november in Den Haag. Tijdens dit evenement werd de Innovatieaward feestelijk uitgereikt aan Nico Roozen, directeur van Solidaridad.

Meer informatie:
www.pso.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer