Partnerbericht

Nepalese journaliste Manika Jha geeft lezing in Utrecht

Manika is een 23-jarige journaliste en mensenrechtenverdedigster uit Janakpur in het district Danusha aan de grens met India. Dit gebied wordt gezien als een van de meest gevaarlijke in Nepal. De regio is ook zeer conservatief als het gaat over de positie van de vrouw. Daarnaast heerst er in grote mate straffeloosheid voor gewapende troepen. In deze context is Manika gaan werken als journaliste toen ze 19 was. Door de gevaren van haar werk en de heersende patriarchale cultuur is ze op dit moment de enige vrouwelijke journaliste in het gebied.

Poging tot doodslag

Door haar journalistieke werk zijn er velen die haar bij voorkeur monddood zouden willen zien. In januari 2009 is Manika’s collega en buurvrouw Uma Singh op brute wijze vermoord door een groep van 15 onbekende aanvallers. Diezelfde nacht is er in haar deur een kruis gekerfd met de boodschap dat ze de volgende zou zijn. In de afgelopen jaren is Manika nog vele malen zowel mondeling als schriftelijk bedreigd en zijn er tenminste drie gewelddadige aanvallen op haar gepleegd. De laatste poging tot doodslag heeft plaatsgevonden in juli 2010.

Steun van PBI

Manika wordt enkel gesteund door een kleine kring in haar directe omgeving, zoals een paar goede vrienden en familie. Door haar onveilige situatie kan ze niet iedereen vertrouwen. Velen keuren het af dat een jonge vrouw als journaliste werkt en belangrijke onderwerpen als corruptie en de rechten van de vrouw aan de kaak stelt. Peace Brigades International heeft sinds februari 2009 structureel contact met Manika door wekelijkse telefoongesprekken. Daarnaast heeft PBI haar verschillende malen bezocht in Janakpur. Manika wenst geen fysieke bescherming van PBI aangezien ze bang is dat haar directe omgeving haar daarna niet meer zal willen steunen. Wel heeft ze PBI gevraagd om druk uit te oefenen op de politie zodat zij haar beschermen. Daarnaast doet ze een beroep op PBI om haar stem te laten horen. Dit heeft PBI tot op heden gedaan door middel van een themapublicatie, een korte film, een bezoek aan de speciale mensenrechten rapporteur en nu dan een Europese speaking tour.

Interesse?

Manika zal in Nederland verblijven van 19 tot en met 22 november. U bent van harte welkom om zondag 20 november haar lezing bij te wonen in de Kargadoor in Utrecht. De lezing begint om 15 uur en de toegang is gratis!

Bent u of is uw organisatie geïnteresseerd om met Manika in aanraking te komen neem dan contact op met de landengroep Nepal van PBI Nederland: Nepal@peacebrigades.nl. Aan de hand hiervan zullen we u dan op de hoogte brengen van de mogelijkheden.

Meer informatie