Partnerbericht

Nederlandse jongeren voor sterkere inzet VN op onderwijs

Volgens ILO Conventie 138, dat door 147 landen is geratificeerd, mogen kinderen pas vanaf hun vijftiende jaar werken. Ontwikkelingslanden kunnen kiezen voor de leeftijd van 14 jaar. Toch streven de 191 landen die de millenniumdoelen hebben ondertekend slechts naar de realisatie van vijf jaar basisonderwijs voor alle kinderen in 2015. Dit betekend dat onderwijs slechts tot de leeftijd van elf jaar gegarandeerd hoeft te worden. Om kinderarbeid tegen te gaan moeten de VN en haar lidstaten deze kloof dichten door meer te investeren in onderwijs.

De campagne 'Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats' richt zich op het aanbieden van volledig dagonderwijs voor ieder kind tot 15 jaar. Wilco Otte zal dit standpunt verdedigen tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. Hij maakt daar deel uit van de Nederlandse delegatie, waaronder ook minister Bot van Buitenlandse Zaken. Wilco Otte vertegenwoordigt de Nederlandse jeugd.

In zijn hoedanigheid als jongerenvertegenwoordiger maakte Otte in augustus de reis naar India. Samen met de vijf andere deelnemers aan deze reis vormt hij de groep 'Jongeren tegen Kinderarbeid'. In India hebben zij kunnen zien dat het mogelijk is om ook arme kinderen op school te krijgen. Armoede hoeft geen belemmering te zijn voor onderwijs, zolang de gemeenschap het belang van onderwijs onderkent en bereid is offers te brengen voor de opleiding van de jeugd.

'Jongeren tegen Kinderarbeid' is een initiatief van Hivos en de Landelijke India Werkgroep. De jongerenreis is georganiseerd vanuit 'Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats', een gezamenlijke campagne van Hivos, LIW, FNV Mondiaal en de AOb. Voor de totstandkoming van de reis is samengewerkt met de Nationale Jeugdraad.

www.jongerentegenkinderarbeid.nl

www.wilconaardevn.nl

www.stopkinderarbeid.nl