Partnerbericht

Nederlandse filmmaker wint internationale prijs

De Nederlandse filmmaker Marijn Poels ontvangt zaterdag 12 februari tijdens het Calgary International Film in Canada de filmprijs "Dodie Spittal Award". In 2010 gaf internationale ontwikkelingsorganisatie VSO Nederland Poels de opdracht voor de film, in het kader van het VSO Right to Life programma van en voor mensen die leven met hiv en aids in Afrika en Azië. De documentaire ‘THE VOICE OF 650 MILLION TIMES ONE’, een aangrijpende film over mensen met een handicap in Vietnam en Kenia. Ondanks de culturele en maatschappelijke vooroordelen, blijven zij op bijzondere wijze vechten voor een menswaardig bestaan. De film belicht de vaak moeilijke toegang tot gezondheidszorg, voorlichting op het gebied van hiv en aids en de kwetsbaarheid binnen hun omgeving.

Filmmaker maakt statement

De filmmaker is vereerd met deze prijs, maar is vastberaden om juist de hoofdrolspelers alle lof te geven. "Ik gebruik het medium film om mijn boodschap te dragen. De kunst waarmee ik dat doe mag nooit op de voorgrond staan. Dan heb je kans dat mijn ego of de kunst de boodschap overschaduwt. Dat zijn niet mijn ambities. Ik heb met het maken van de film geen levensgevaarlijke risico’s gelopen, ik hoefde niet bang te zijn voor vervolging in mijn eigen land of omgeving. Dit in tegenstelling tot de personen die ik heb mogen filmen. Personen met een handicap die in hun eigen omgeving niet worden geaccepteerd, mensen die – bovenop de armoedeproblematiek – worden gestigmatiseerd, verkracht en genegeerd door hun eigen omgeving. Het is vooral hun moed geweest om, ondanks dreigingen van buitenaf, op te komen voor hun rechten. Daarbij vallen al mijn risico’s in het niet", aldus Poels.

Award wordt monument

Tijdens de Keniaanse première van de documentaire op 25 maart zullen de hoofdrolspelers uit de Kibera slum, de grootste sloppenwijk van Afrika, aanwezig zijn. De Dodie Spittal award wordt naar Kenia gevlogen, geïntegreerd in een stenen monument en wordt – een dag voor de première – in het midden van de Kibera slum geplaatst. Poels vindt dat de filmprijs daar veel meer betekenis heeft dan wanneer het bij hem in een kast verdwijnt. "Het monument zal symbool staan voor de kracht van mensen met een beperking die opkomen voor hun mensenrechten. Ik weet dat een filmprijs de wereld niet zal veranderen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit monument de discussie aanwakkert die nodig is om te veranderen."

Over VSO

VSO is een internationale ontwikkelingsorganisatie die door duurzame kennisuitwisseling werkt aan een rechtvaardiger wereld zonder armoede. Op aanvraag van lokale organisaties in Afrika en Azië zendt VSO vakdeskundigen uit die hun kennis en ervaring daar delen. Lokale organisaties kunnen daardoor hun werk effectiever doen.

Hiv en aids zijn in de meeste ontwikkelingslanden een enorm taboe. Mensen met hiv of aids zijn daardoor extra kwetsbaar. Dit geldt ook voor mensen met een handicap.
VSO besteedt daarom extra aandacht aan deze kwetsbare groepen.

Over Right to Life

De documentaire is gemaakt in het kader van het Right to Life programma, een 5 jarig hiv en aids programma dat door VSO wordt uitgevoerd in 10 landen (Kameroon, Kenia, Mozambique, Tanzania, Zambia, Zuid-Afrika, Bangladesh, India, Nepal en Nederland). Dit programma wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een van de doelstellingen is de rechten van mensen met een handicap hoger op de hiv en aids agenda te krijgen.

Over Dodie Spittal Award

Elk jaar wordt de Dodie Spittal Award uitgereikt door de jury van het Calgary International Film festival. De internationale award is vernoemd naar Dodie Spittal – een vrouw die zich onvermoeibaar inzette voor mensen met een handicap.

///

Meer informatie en beeldmateriaal:

VSO Nederland
Nienke van der Zwan, PR manager
Telefoon: 030 232 06 00 / 06 302 14 202
E-mail: n.vanderzwan@vso.nl

www.vso.nl

www.thevoiceof650million.com