Partnerbericht

Nederlandse campagneorganisaties gedagvaard in India

Dit is de eerste keer dat de Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) door een fabriek voor de rechtbank worden gedaagd vanwege informatie die zij op hun websites hebben gepubliceerd over de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Gesprekken met arbeiders van FFI/JKPL in november 2005 en maart 2006 brachten ernstige schendingen van arbeidersrechten aan het licht, waaronder hoge werkdruk, gedwongen overwerk, fysieke en psychologische mishandeling, onbetaald overwerk en het niet uitgeven van contracten. Deze beweringen werden bevestigd door een onderzoekscommissie van zeven mensenrechten- en vrouwenrechtenorganisaties middels een in augustus 2006 voltooid rapport.

 

De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep gaan door met het steunen van de arbeiders van FFI/JKPL.

 

Eerder diende FFI/JKPL een klacht in bij de rechtbank tegen vakbonden en lokale arbeidsorganisaties die opkwamen voor de rechten van de arbeiders bij FFI/JKPL. Sinds juli 2006 zijn de Garment and Textile Workers Union (GATWU), de New Trade Union Initiative (NTUI), de Civil Initiative for Peace and Development (CIVIDEP), de Women Garment Workers Front Munnade en de CCC Task Force Tamil Nadu het stilzwijgen opgelegd door een gerechtelijk bevel dat hen verbiedt zowel binnen als buiten India informatie te verspreiden over de arbeidsomstandigheden bij FFI/JKPL.

 

"Het dagvaarden van alle mensenrechtenorganisaties die verslag doen over de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie in Bangalore lost niets op", zegt Christa de Bruin van de Schone Kleren Kampagne tevens één van de aangeklaagden. "Wat wij van FFI/JKPL vragen is dat zij eindelijk een dialoog aangaan met de GATWU en andere lokale organisaties met als doel de schendingen van arbeidersrechten te beëindigen en normale arbeidsrelaties te ontwikkelen".

 

FFI/JKPL produceert voor internationale merken zoals G-Star, Mexx, Gap en Armani. De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep roepen de afnemende bedrijven op zich publiekelijk uit te spreken tegen het gedrag van FFI tegen de lokale en internationale arbeids- en campagneorganisaties.

 

Anderen die worden beschuldigd van smaad en worden gedagvaard in juni voor de rechtbank te verschijnen zijn de internet providers Antenna en XS4ALL.

 

 

De Schone Kleren Kampagne is een organisatie die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de wereldwijde kledingindustrie.

 

De LIW zet zich in voor de kansarmen in India. Ze doet dat door campagnes, voorlichting en onderzoek. De LIW werkt nauw samen met organisaties die zich inzetten voor een rechtvaardiger samenleving: in India, Nederland en andere landen.

 

Schone Kleren Kampagne

www.schonekleren.nl

Landelijke India Werkgroep

www.indianet.nl