De FOL’s zijn twee jaar geleden in gebruik genomen in het kader van de drugsbestrijding in het Caribisch gebied en de Andesregio. De vliegbases dienen als militaire steunpunten van de Amerikaanse luchtmacht voor verkenningsvluchten en informatievergaring in het kader van het Plan Colombia. Dit terwijl het standpunt van de Nederlandse regering en van de Europese Unie als geheel over het Plan Colombia afwijzend is. Dreigt Nederland via de FOL’s toch bij de uitvoering van dit omstreden Plan betrokken te raken? Deze vraag staat centraal in het FOL-debat. De kwestie zal vanuit verschillende gezichtshoeken uitgebreid besproken worden waarbij participatie vanuit de zaal aangemoedigd wordt.

Programma

19:30 zaal open

20:00 panel met leden uit Colombia en de VS lichten situatie toe
Ricardo Vargas (drugsbeleid expert van Acción Andina-Colombia)
Joy Olson (directeur Latin American Working Group – Washington)

21:00 Vragen / Discussie (voertaal engels)

21:30 Nederlandstalig panel-interview met:

Arno Ambrosius (Ministerie van Buitenlandse Zaken – DWH/ZM)

Paul Rosenmöller (GroenLinks) en andere Tweede Kamerleden (PvdA/CDA)
Stanley Inderson (MAN, Curaçao)

Max Glaser (Artsen zonder Grenzen)

Martin Jelsma (Transnational Institute)

22:30 sluiting

De discussie wordt geleid door Jo van der Spek (journalist).

XminY Solidariteitsfonds, Keizersgracht 132, 1015 CW Amsterdam, 020-6279661, xminy@xminy.nl

Transnational Institute, Paulus Potterstraat 20, 1071 DA Amsterdam, 020-6626608, tni@tni.org

Achtergrond buitenlandse panel-leden

Piedad Córdoba de Castro
Senator uit Medellín, Colombia voor de Liberale Partij, advocate en voorzitster van de mensenrechtencommissie van de Colombiaanse senaat. In mei 1999 werd Piedad Córdoba ontvoerd door de paramilitairen van Carlos Castaño (AUC) en na twee weken onder grote internationale druk weer vrijgelaten. Ze speelt een zeer actieve rol in het Colombiaanse vredesproces.

Ricardo Vargas Meza
Socioloog, vertegenwoordiger van Acción Andina in Colombia, een platform van drugsbeleid experts uit de Andesregio, Associate Fellow van het Transnational Institute (TNI); auteur van vele teksten over cocateelt en drugshandel in Colombia, o.a. “Drogas Mascaras y Juegos; Narcotráfico y conflicto armado en Colombia” en “Fumigación y Conflicto; Políticas Antidrogas y Deslegitimación del Estado en Colombia.”

Joy Olson

Directeur Latin America Working Group in Washington-DC, een coalitie van meer dan zestig Amerikaanse religieuze, mensenrechten en ontwikkelingsorganisaties. Auteur van “Just the Facts: A civilian’s guide to U.S. defense and security assistance to Latin America and the Caribbean”, een gedetailleerd overzicht o.a. van het VS hulppakket aan Plan Colombia en de militaire herstrukturering van US SOUTHCOM, inclusief de Forward Operating Locations (FOL’s). Zie: www.ciponline.org/facts/

XminY Solidariteitsfonds
Trans National Institute – Drugs & Democracy
Trans National Institute – Drugs & Democracy

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer