Partnerbericht

Nationaal Boomspiegelfeest op 9 oktober

Op zaterdag 9 oktober 2021 is de allereerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest. Mensen in heel het land gaan dan tuinen aanleggen in de kale grond rond een boom. Dat is goed voor de biodiversiteit, voor het burencontact en voor gezonde, klimaatbestendige wijken. In maar liefst 18 gemeenten kunnen mensen meedoen aan deze feestelijke dag.

Bijna iedere straat heeft een stoep met daarin een rij bomen. De meestal kale grond rondom de boom, waar vaak fietsen gestald worden of honden hun behoefte mogen doen, is de boomspiegel. Er zijn in het hele land zo’n 1 miljoen boomspiegels in de stedelijke omgeving. De ambitie van Stichting Guerrilla Gardeners is om die voor 2030 allemaal te vergroenen.

Daarom wordt in oktober voor de eerste keer het Nationale Boomspiegelfeest gehouden. Bewoners toveren dan de boomspiegel voor hun deur om in een ‘feestje voor de beestjes’. Dat doen ze alleen of bijvoorbeeld met een hele straat, in samenwerking met een buurthuis of school.
Boomspiegels zijn de perfecte plek om de stad verder te vergroenen. Laura woont in Haarlem en is hier enthousiast over: “Ik vind het vergroenen van boomspiegels een hele leuke en simpele manier om mijn buurtgenoten bewust te maken van het belang van groen in de stad. Samen met mijn buren fleur ik de straat op en zorgen we voor voedsel voor de bijen. En het is ook nog eens hartstikke gezellig!”

Doe je ook mee?
De totale lijst van gemeenten die meedoen is: Alkmaar, Almere, Arnhem, Blaricum, Bloemendaal, Den Haag, Eemnes, Enschede, Goirle, Gooise Meren, Gouda, Haarlem, Laren, Leiden, Maastricht, Midden-Delfland, Utrecht en Wageningen.

Woon je niet in een van deze gemeenten, dan kun je nog steeds prima meedoen aan het Nationale Boomspiegelfeest. Haak gewoon aan en beplant een boomspiegel.

Alles wat je hiervoor moet weten kun je vinden op de website van Guerrilla Gardeners NL. Je vindt hier ook speciale (inheemse) zaadjes en een handig stappenplan voor het beplanten van een boomspiegel.

Check: www.guerrillagardeners.nl/boomspiegelfeest

Het Nationale Boomspiegelfeest is een campagne van Stichting Guerrilla Gardeners in samenwerking met Stichting Steenbreek. Guerrilla gardeners zijn buurtvergroeners die gewapend met gieter, plantjes en schep de strijd aangaan met grauwe straten.
Het Nationale Boomspiegelfeest wordt jaarlijks gevierd in oktober.