De Amerikaanse resolutie, die volgde op een hoorzitting van de Congressional Human Rights Caucus, moet nog bredere instemming zien te verwerven van het Huis van Afgevaardigen en de Senaat. Toch is het een belangrijk politiek signaal dat kastendiscriminatie nu ook op de Amerkaanse politieke agenda staat. De resolutie van parlementslid Franks uit Arizona verwijst naar een Joint Statement van VS president Bush en Indiaas premier Manmohan Singh waarin zij benadrukken samen te werken rond geddelde waarden als vrijheid, democratie en wetshandhaving.

 

Recent nam het Europees Parlement een resolutie aan tegen de schending van de mensenrechten van Dalits in India en kwam deed het VN Anti-Discriminatie Comité na haar hoorzitting met een hoge Indiase delegatie tot een aantal scherpe aconclusies en aanvelingen. Daarin werd vooral de dagelijkse 'segregatie' en de straffeloosheid van het geweld tegen Dalits gehekeld. Het VN Comité voor de uitbanning van discrimnatie van vrouwen heeft India onlangs ook bekritiseerd vanwege het onbestrafte geweld tegen Dalit vrouwen.

Het lijkt er op dat India steeds meer onder internationale druk komt te staan om veel meer te doen aan het waardborgen van de rechten van de 170 miljoen Dalits ('kastelozen'') die – vooral op het platteland – te maken hebben met discriminatie, vernedering en geweld.

Alle informatie over deze ontwikkelingen, inclusief de resoluties en achtergrondinformatie, vindt u op de website www.dalits.nl

www.dalits.nl

 

ARISA

ARISA

Stichting Arisa (Advocating Rights In South Asia, voorheen Landelijke India Werkgroep) ondersteunt en versterkt vanuit Nederland de …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer