Partnerbericht

Mutarese stedenband coördinator Gift Sanyanga bezoekt Haarlem

Van 20 september tot 20 oktober is Gift Sanyanga op werkbezoek in Haarlem. Sinds 2009 is hij de algemeen coördinator in Mutare van de stedenband. Gift heeft vroeger bij Plan Nederland gewerkt en is sinds 2002 werkzaam voor Haarlem-Mutare. Eerst als coördinator van het huisvestingsproject en sinds 2009 ook als coördinator van de hele stedenband.

Gisteren sprak Gift met de docenten van basisschool de Talenten over de samenwerking tussen 8 Haarlemse en Mutarese basisscholen. Een project waarbij ook het zonne-energie lampje van de WaKaWaka foundation een grote rol gaat spelen. Tijdens zijn bezoek zal hij een aantal Haarlemse basisscholen bezoeken en vertellen over het leven van de schoolkinderen in Mutare.

Samen met de stichting Huisvesting Haarlem-Mutare gaat Gift werken aan het vervolmaken van een nieuw huisvestingsproject in de wijk Chikanga. Een project waarbij de Haarlemse woningcorporaties een belangrijke rol kunnen spelen.

Met subsidie van het NCDO en het Achmea fonds  kregen 16 actieve wijkbewoners een training in het omgaan met de computer, het organiseren van wijkactiviteiten en vergadertechnieken. Vaardigheden die belangrijk zijn om de leefbaarheid van de buurt te vergroten.  Ook kregen 29 bestuursleden van sportverenigingen een training en kregen jongeren een korte opleiding als coach voor voetbal, handbal, korfbal, ondernemerschap in sport en het versterken van sportprestaties. Opleidingen waar zeer veel interesse en waardering was.

Tijdens het werkbezoek van Gift gaan we met de Haarlemse welzijnsorganisaties praten wat zij doen aan samenlevingsopbouw. Ook zullen INHOLLAND en de HVA worden bezocht om de mogelijkheden te bespreken om samen te werken bij het opzetten van cursussen voor wijkversterking in Mutare.

Afgelopen schooljaar waren er vijf CIOS studenten die zes weken lang stage liepen bij de Mutare Haarlem Sportleaders.  Ook dit schooljaar gaan er weer Haarlemse studenten naar Mutare. Tijdens zijn bezoek zal Gift met hen spreken.

De meest sportieve prestatie van Gift wordt aanstaande zondag als hij meeloopt voor de stedenband met de Zilveren Krijs Achmea Loop. Een 26 tal lopers zal dit jaar voor de stedenband meelopen en daarmee geld bij elkaar sponsoren voor de projecten in Mutare. Solidariteit met de voeten als het ware.