Op 13 januari kwamen twee kunstenaars en een kunstcoördinator uit Mutare op bezoek in Haarlem voor het kunstproject in de Damaststraat. Dit zijn de beeldhouwers Nicodimus Mlambo en Clifford Guwu en de heer Ruswa van de Provincial Arts Council van Manicaland (Mutare is de hoofdstad van Manicaland).

Kunstenares Marjolijn Boterenbrood, projectkunstenares in Haarlem Oost, is op bezoek geweest in Mutare en heeft een voorstel gemaakt voor de toepassing van kunst in de wijk. Het idee is om door het hele woningcomplex een beeldenroute met Zimbabwaanse kunstwerken te maken waaronder zitkrukken en bordspelletjes. Samen met Nicodimus en Clifford uit Mutare gaat ze nu een definitief plan ontwikkelen. Maar niet alleen deze twee beeldhouwers leveren een bijdrage aan de kunst in de wijk. Bij de uitvoer van het project worden nog 16 andere kunstenaars uit Mutare betrokken.

Tijdens het vier weken durende bezoek van de kunstenaars wordt bepaald welke thema's en voorwerpen worden gebruikt.

Een belangrijk thema is in ieder geval dieren. In de kunst en cultuur in Zimbabwe zijn dieren van grote sociale waarde. Families hebben bijvoorbeeld vaak een dier als talisman.

Eén dier heeft Haarlem gemeen met Mutare namelijk de gierzwaluw. Deze vogel broedt in Haarlem en overwintert in zuidelijk Afrika en is ook een bekende verschijning in Mutare. Deze vogel zal dan ook vrijwel zeker een rol spelen bij de toegepaste kunst. Binnen het dieren thema zal de traditionele en de moderne kunst van Zimbabwe samenkomen.

De heer Ruswa van de Provincial Arts Council is vanaf het begin betrokken geweest bij het project in de Damaststraat. Hij zat in de commissie die de kunstenaars heeft geselecteerd voor het project.

De heer Ruswa staat tevens bekend om zijn formidabele kennis van de kunstwereld en kunstenaars in

Manicaland. Met de beperkte middelen die hem ten dienst staan, probeert hij zo goed mogelijk de kunstenaars in de provincie te ondersteunen.
Het twee weken durende bezoek van de heer Ruswa van de Provincial Arts Council is vooral bedoeld om de samenwerking tussen Haarlemse en Mutarese kunstinstellingen te bevorderen. Daarvoor worden bezoeken afgelegd bij onder andere de Toneelschuur, Kalebas Producties, Het Hoofdkantoor (35 ateliers in de Waarderpolder) en een toneelschool.
De Stedenband Haarlem-Mutare wil met dit bezoek in de toekomst samenwerking op het gebied van tentoonstellingen, voorstellingen en uitwisselingen van kunstenaars tussen Haarlem en Mutare ontwikkelen. Een eerste resultaat zou kunnen zijn dat Mutare een vaste plaats krijgt in de kunstlijn (eerste weekend in november) met ingang van 2006.

 

Tijdens de uitwisseling worden de bezoekers begeleid door een aantal enthousiaste vrijwilligers van de Stedenband. Zij gaan mee naar afspraken, maar laten ook een stukje van de Nederlandse cultuur zien. Een dagje Amsterdam, een dagje IJmuiden en een bezoek aan het strand ontbreken natuurlijk niet op de agenda. Maar het belangrijkste is het rijke culturele leven van Haarlem.

www.haarlem-mutare.nl

www.taneja.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer