Door deel te nemen aan het Xploring Peer Education project vergroten Haarlemse sportbuurtwerkers hun vaardigheden. Onder de tien Haarlemmers, die deze zomer naar Zimbabwe zijn geweest, waren één sportbuurtwerker en twee toekomstige sportbuurtwerkers. Zij gingen voor een stage van drie weken, omdat sportbuurtwerk al heel goed en groot is opgezet in Mutare. Daar is al veel ervaring. De Haarlemmers konden zien hoe daar sportbuurtwerk daar wordt aangepakkt. Daarnaast waren er drie CIOS'ers (sportopleiding MBO) en twee ALO'ers (sportopleiding HBO)mee. Een van hen zegt:'Ik heb geleerd met veel minder materiaal een leuke activiteit te doen. Als er nu bijvoorbeeld niet de materialen zijn waarmee ik een sportactiviteit had voorbereid, kan ik veel makkelijker een alternatief verzinnen.'

De tien Haarlemse sporters hebben in Mutare de vele sportactiviteiten gezien, meegeholpen en deelgenomen aan het Multisport Festival. Een jaarlijks sportevenement – het tweede grootste van Zimbabwe! – met 14 verschillende sporten, waar teams uit heel Zimbabwe aan meedoen.

 

Mutarese sporters in Haarlem

Van 19 oktober tot 9 november zijn vijf Mutarese sporters in Haarlem. Zij gaan in Haarlem op bezoek bij sportverenigingen, bij sportbuurtwerk en jongerencentra, als onderdeel van een uitwisseling van Haarlemse en Mutarese jongeren. Het doel is leren over sport, het organiseren van evenementen en activiteiten, leren over elkaars cultuur en elkaars dagelijkse leven. Het uitwisselings-programma 'Xploring Peer Education' gaat uit van de Stedenband Haarlem-Mutare, en subsidiegever Xplore.

Ze gaan meedoen met de basketbaltrainingen van KTC, de hockeytrainingen van xxxxx, en de handbaltrainingen van de Blinkert. Ze gaan kijken bij het sportbuurtwerk van Radius en Sportsupport. Behalve kijken, meedoen en leren zullen ze ook een presentatie geven over hun werk in Mutare, en op de Bosch en Vaartschool 'Back to Basic' lessen geven. Back to Basic spellen zijn sportactiviteiten waarbij je (bijna) geen materiaal nodig hebt, omdat materaal vaak simpelweg ontbreekt in Mutare. Daarnaast zijn twee van de vijf sportleiders ook 'peer educators'. Zij geven voorlichting over seksualiteit en AIDS aan andere jongeren. Omdat alleen praten en informatie geven vaak niet werkt, gebruiken ze daarvoor Kicking AIDS Out spellen, die discussie uitlokken na het spel, of die informatief zijn.

De ervaringen en ideeën die de Mutarese jongeren opdoen in Haarlem kunnen zij gebruiken in Zimbabwe om op die manier hun sportactiviteiten organisatorisch te versterken. Daarnaast dragen de ervaringen bij aan betere toekomstmogelijkheden  voor de deelnemende jongeren. In de afgelopen jaren hebben sommige sportleiders een reguliere baan gekregen, en dat is heel bijzonder gezien de enorme werkloosheid in Zimbabwe.

 

In Zimbabwe werken de Mutarezen op vrijwillige basis als sportleider. Er zijn 60 sportleiders, die in de hele stad sportbuurtwerk organiseren. Elke werkdag gaan een aantal sportleiders naar een wijk in Mutare, waar ze met alle kinderen en jongeren in de wijk een aantal sportactiviteiten doen. Daarnaast verzorgen zij clubsport, dat zijn trainingen van een specifieke sport zoals basketbal, hockey, handbal of voetbal.

 

www.haarlem-mutare.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer