Partnerbericht

Mongolië – een voorproefje

Na lange vlucht met tussenstop in Beijing landen Koen en ik eindelijk in Ulaanbaatar, de koudste hoofdstad van de wereld in het dunst bevolkte land ter wereld: Mongolië. Dit land, dat tussen grootmachten Rusland en China in ligt, heeft overwegend boeddhistische inwoners. De volkssporten zijn paardrijden en worstelen. Bij dat laatste is, in tegenstelling tot sumo worstelen in de Japanse traditie, geen afgebakend gevechtsgebied. Hierdoor gebeurt het weleens dat een worstelaar de bergen in vlucht en zijn tegenstander er dan achteraan moet rennen, en de scheidsrechters ook. Een gevecht kan dan ook meerdere dagen duren. Bij Lendahand denken we graag out-of-the-box, in Mongolië kennen ze die box überhaupt niet.

Het land telt circa 3 miljoen inwoners waarvan ongeveer de helft in of rond de hoofdstad en de andere helft in zeer afgelegen rurale gebieden. Ongeveer 40% van de mensen woont nog steeds in de met schapenvacht gemaakte joerts.

Volgens data van indexmundi leeft circa 40% van de Mongolen onder de armoedegrens. Mongolië staat wat dat betreft zelfs onder landen als Mali, Benin en Papoea-Nieuw-Guinea.

Mongolië is economisch gezien behoorlijk afhankelijk van de veeteelt en landbouw. Door grote grondstofvondsten rond 2010 is de economie in een stroomversnelling geraakt. Hier is echter ook weer de rem op gezet doordat de grondstofprijzen door de wereldwijde economische teruggang zijn gedaald. Hierdoor is er tijdelijk inflatie ontstaan en vertraagde de economische groei.

Maar met de grootgrondstofgebruiker China als onderbuur en gespreide economische activiteiten is Mongolië goed gepositioneerd om economisch te groeien. Verder wordt er middels privaat-publieke samenwerkingen goed ingezet op duurzame energie. Ook hier constateren we dat het verkrijgen van leningen voor ondernemers een lastige opgave is. Dit terwijl het om het land economisch te laten groeien juist enorm belangrijk is dat het MKB groeikansen krijgt via deze leningen.

Tijd dus voor Lendahand om in dit land actief te worden! We ontmoeten de komende dagen een aantal prachtige financiële instellingen die door nauwgezet voorwerk door onze eerste selectie zijn gekomen. Samen met een van deze partijen willen we u de kans geven om te investeren in de mooie MKB ondernemers in dit land. We hopen uiteraard dat het lukt!

Binnenkort leest u meer!

Klik hier voor onze ondernemers