Kwetsbaar
Terwijl al die vrouwen en kinderen die overal in de wereld huishoudelijk werk doen juist een extra kwetsbare groep vormen. Vaak zijn het ook migranten, verhuisd van het platteland naar de stad. Hun werktijden zijn lang. Hun loon is laag. En vaak is er niets vastgelegd in een contract. Hun werkgever heeft een uitzonderlijke machtspositie, om dat het werk meest onzichtbaar binnenshuis plaatsvindt. En omdat huishoudelijk werk bijna nooit erkend wordt als normaal werk, konden deze vrouwen tot nu toe vrijwel nooit een beroep doen op de nationale arbeidswetgeving

Toepassing
Nu is er dus een speciale Conventie nr 189 voor deze ‘domestic workers’. Een belangrijke stap. Maar nu is het aan de landen om deze conventie te ratificeren en toe te passen in de eigen wetgeving.

Sharan Burrow, leider van wereldvakbondskoepel ITUC roept daarom regeringsleiders in Geneve op zo snel mogelijk werk van te maken van aanpassing van de arbeidswetgeving.

Nederland heeft weliswaar voorgestemd, net als 83% van de landen, maar  staatssecretaris De Krom heeft in een stemverklaring al aangegeven niet van plan te zijn  deze conventie te ratificeren.

Meer over dit onderwerp

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer