Partnerbericht

Moderne slavernij in Peru

Moderne slavernij in Peru

Veel mensen denken dat slavernij in goudmijnen iets is dat voor kwam ten tijde van de conquistadors of de koloniale overheersing in Afrika. Helaas is niets minder waar. In sommige regio’s in de wereld is gedwongen arbeid nog altijd de dagelijkse praktijk. De goudindustrie is hiervoor een zeer gevoelige sector.

Groot risico in goudmijnen

Het risico in de goudsector is zo groot omdat goud in meer dan 70 landen gedolven wordt en meer dan 90% van de mijnwerkers – ongeveer 25 miljoen mensen – dit handmatig doet, vaak in arme, afgelegen gebieden. Mijnwerkers werken vaak voor een minimumloon buiten een formele economie om en kunnen zo niet sparen voor de toekomst. Ze hebben vaak geen andere manier om rond te komen en hun familie te onderhouden. Sommige goudmijnen liggen in conflict of post-conflict gebieden. Al deze factoren maken deze mensen kwetsbaar voor uitbuiting.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”18601″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”268″,”style”:”margin: 10px; width: 240px; height: 134px; float: left;”,”width”:”480″}}]]Wat is moderne slavernij?

Er is sprake van moderne slavernij, oftewel gedwongen arbeid wanneer mensen tegen hun wil in moeten werken onder dwang van hun werkgever en bedreigd worden met geweld of de dood. Dit type moderne slavernij in goudmijnen kan veel vormen aannemen. Mannen, vrouwen en kinderen zijn slachtoffer, of als werker in de mijnen of in een ondersteunende rol in de nabijgelegen gemeenschappen.

In het waarschijnlijk meest gepubliceerde voorbeeld, worden onschuldige mensen die in de Great Lakes regio in Afrika wonen, gedwongen om goud te delven om de geweldadige rebellengroepen te financieren.

Minder bekend maar net zo onrechtvaardig is de situatie van mijnwerkers in veel landen ter wereld die slachtoffer zijn geworden van schuld-afhankelijkheid. Dit gebeurt als mijnwerkers grote schulden hebben bij degene die het land en het materiaal ter beschikking stellen. Deze aanbieders buiten hen uit door een prijs te vragen die een aantal keer de marktprijswaarde is. Als de mijnwerkers weg proberen te gaan voordat ze hun schuld afbetaald hebben, wat vele jaren kan duren, worden ze bedreigd met geweld of de dood.

Vrouwen en kinderen vaak slachtoffer

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”18600″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”268″,”style”:”margin: 10px; width: 240px; height: 134px; float: right;”,”width”:”480″}}]]Ook vrouwen en kinderen zijn vaak slachtoffer van moderne slavernij. Ze werken in mijnen of in nabije huishoudens als hulp in de huishouding zonder loon. Doordat het in veel regio’s voor vrouwen verboden is om in de mijn te werken, zien vrouwen vaak geen alternatief. Of ze worden vanuit andere gebieden aangevoerd, tegen hun wil vastgehouden en in de prostitutie gedwongen.

Kinderen lopen extra veel gevaar. Hoewel sommige oudere kinderen in familiegroepen werken en met lichtere taken helpen die bij hun leeftijd passen, worden in sommige mijnen kinderen al vanaf 5 jaar oud gedwongen om gevaarlijk werk onder de grond te doen of goud met kwik te behandelen.

Jonge meisjes worden ook slachtoffer van mensenhandel en prostitutie. In Peru lopen meisjes uit inheemse gemeenschappen zoals de Quechua het meeste risico. Dit is niet verrassend aangezien de ILO heeft gerapporteerd dat slachtoffers vaak uit minderheden en social buitengesloten groepen komen.

Ook jongens lopen gevaar. Traffickers verkopen hen aan mijnbazen als goedkope arbeidskrachten. Zij zijn gewilde arbeiders omdat ze klein genoeg zijn om in smalle ondergrondse tunnels te passen.

De politie onderneemt geen actie omdat de mijnen zo afgelegen liggen of omdat corruptie hen de andere kant op doet kijken. Sommige overheden willen actie ondernemen maar hebben niet de middelen om dit te doen. Anderen verbergen de gedwongen arbeid bewust, omdat ze bang zijn dat buitenlandse bedrijven geen zaken meer willen doen in hun land als ze horen over deze mensenrechten schendingen.

Solidaridad ‘Op weg naar Goed Goud’ [[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”18602″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”139″,”style”:”margin: 10px; width: 220px; height: 139px; float: right;”,”width”:”220″}}]]

Solidaridad zet zich in om moderne slavernij uit te bannen. Als onderdeel van de in 2010 gelanceerde campagne ‘Op weg naar Goed Goud’, heeft Solidaridad samen met lokale partners in Peru een project opgezet om te onderzoeken hoe de aanpak van Solidaridad in de verduurzaming van de goudsector ook kan bijdragen aan het tegengaan van moderne slavernij. De resultaten zijn bemoedigend! Doel van Solidaridad is om over twee jaar in ieder geval vijf mijnen in Colombia en Peru volledig slaaf-vrij te hebben gemaakt!

Steun dit initiatief met een bijdrage van € 25,- en ontvang een unieke Peruaanse Goed Goud armbandje! Lees meer over Goed Goud en Solidaridad op www.opwegnaargoedgoud.nl