Cycloon Sidr die op 15 november zuidelijk Bangladesh trof heeft meer dan drieduizend doden geëist en honderdduizenden mensen dakloos gemaakt, zo zeggen de meest recente officiële cijfers. Artsen zonder Grenzen biedt humanitaire hulp aan slachtoffers in de meest afgelegen gebieden. Nadat teams de situatie in dorpen in de districten Bhola, Patuakhali, Jhalakati, Pirojpur en Bagherat heeft verkend, is Artsen zonder Grenzen gestart met het verlenen van medische zorg, het uitdelen van noodhulpgoederen en het verbeteren van beschikbaarheid van schoon drinkwater.

Rond Mathbaria, in het zuiden van het Pirojbur district, worden vier mobiele hulpposten opgezet in de gebieden rond Sapelzehat (45.000 inwoners) en Betemore (28.000 inwoners). 'De wegen zijn er slecht aan toe, waardoor de bevolking nauwelijks toegang tot medische zorg heeft,' vertelt Peter Reynaud, arts voor Artsen zonder Grenzen vanuit Mathbaria. Allereerst worden twee hulpposten opgezet om medische zorg te bieden aan de bevolking van de dorpen rond de rivieroevers die het zwaarst zijn geraakt. Verwacht wordt dat mensen zullen lijden aan diarree, dysenterie, luchtweg- en huidinfecties en lichte verwondingen.

Een lading medisch materiaal en medicijnen is onderweg van Dhaka naar Mathbaria. Een arts, vier verpleegkundigen en een apotheker zullen ook zo snel mogelijk in Mathbaria aankomen.

In het district Pirojpur ondersteunt Artsen zonder Grenzen het ziekenhuis in Madbhuri, waarvan het pand ook door de cycloon is geraakt. Zo'n 500.000 mensen zijn van dit ziekenhuis afhankelijk voor specialistische zorg. Artsen zonder Grenzen zal tevens medisch materiaal en technische ondersteuning leveren voor het zuiveren van water en het hygiënisch verwerken van afval.

Schoon water is een grote zorg: dorpsbewoners drinken uit verontreinigde bronnen. Artsen zonder Grenzen gaat water en zuiveringsmiddelen aanvoeren zoals chlooroplossingen en waterpompen. Ook zullen onze medewerkers waar nodig latrines bouwen of repareren.

In een aantal van de zuidelijke eilanden waar de cycloon heeft huisgehouden deelt Artsen zonder Grenzen pakketten met kookspullen en zeep en dergelijke uit. In Char Bangla, een van de Galachipa-eilanden in het Patuakhali-district, hebben al 350 gezinnen kookspullen, zeep, dekens en jerrycans ontvangen. 'Veel mensen hebben alles verloren,' legt Tony Marchant, lid van het Artsen zonder Grenzen team in Patuakhlai uit. 'Het blijft erg moeilijk om deze eilanden te bereiken en mensen hebben tot nu toe weinig hulp gekregen.'

Om de noden te lenigen in een paar van de andere geïsoleerde eilanden in het gebied zal Artsen zonder Grenzen speedboten en visserssleepboten gebruiken om 6.000 hulppakketten te verdelen. Daarnaast zullen de teams de gezondheidssituatie in de gaten houden en voorbereidingen treffen voor mogelijke uitbraken van ziekten.

Rolinda Montsma

Persvoorlichter Artsen zonder Grenzen/

Press Officer MSF Holland

Telephone: (+31) 20 520 8958

Mobile: (+31) 650 50 53 05

Email: rolinda.montsma@amsterdam.msf.org

www.artsenzondergrenzen.nl

By7Qicqk_400x400

Artsen zonder Grenzen / MSF

MSF is an international, independent medical humanitarian organisation. We provide medical assistance to people affected by conflict, …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer