Tijdens de Kunstlijn in Haarlem wordt in samenwerking met het Mondiaal Centrum Haarlem, Stichting de Kunstlijn en KZOD (Kunst zij ons doel) op twee plaatsen geexposeerd. Het oktoberrnummer van de Stedenbandkrant Haarlem-Mutare is voor een belangrijk deel gewijd aan dit onderwerp. Ook op de website van de Stedenband Haarlem-Mutare (www.haarlem-mutare.nl) staat informatie over het werk van de deelnemende kunstenaars. Deze exposities zijn mede mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning door HIVOS en de gemeente Haarlem.

 

Expositie De Waag

Op vrijdag 27 oktober '06 opent de  KZOD haar expositie in De Waag, Spaarne 30 rd om 16.00 uur. Naast werk van KZOD-leden zijn sculpturen te zien van Zimbabwaanse kunstenaars. Twee werelden ontmoeten elkaar. Mutarese kunstenaars die ook beelden hebben gemaakt voor de Damast-Spaarnoogstraat exposeren met eigen werk. Deze expositie is te zien van donderdag t/m zondag tussen 13.00 en 17.00 uur en duurt tot en met 19 november.

 

Expositie Mondiaal Centrum Haarlem

Aansluitend op de opening in van KZOD opent in het Mondiaal Centrum Haarlem, Lange Herenvest 122 om 18.00 uur de expositie. Met soep, een drankje en nog een hapje, zodat op het gemak, met open oog gekeken kan worden naar het schilderwerk van de Zimbabwaanse kunstenaars Patrick Makumbe en Chazunguza Chikonzero, kortweg Chiko. In 1995 exposeerde Chiko voor het eerst in Nederland samen met zijn landgenoot Munya Madzima. Samen met vier andere Zimbabwaanse kunstenaars  waren zij tijdens het vijfjarig jubileum van de stedenband Haarlem Mutare op werkbezoek in Haarlem. In opdracht van de gemeente Haarlem maakten drie van hen, waaronder Chiko, veelal liggend op dekschuiten, een schildering op de onderkant van de zogenaamde 'Verfrollerbrug'. Bij een geopende brug is deze schildering nog steeds te bewonderen. Zijn kunstwerken hebben een politieke lading en zijn een beschouwing op de huidige situatie in Zimbabwe. Patrick Makumbe studeerde aan de Rijksacademie in Amsterdam en exposeerde in Galerie 23 in Amsterdam.

 

De tentoonstelling in het Mondiaal Centrum Haarlem is dagelijks  op afspraak (023-5423540) te bezoeken tijdens kantooruren en tijdens de kunstlijn op 4 en 5 november tussen 11.00 en 17.00 uur. De tentoonstelling duurt t/m 28 januari 2007. Daarnaast is er veel ander werk te zien. Beide tentoonstellingen worden door wethouder cultuur Chris van Velzen geopend.

 

Een aantal geplande werken uit Mutare konden niet tijdig in Nederland komen. Beide exposities zijn aangevuld met ondersteuning van de Galerie Chiefs&Spirits in Den Haag, de Wereldgalerie in Oisterwijk en Galerie 23 uit Amsterdam.

www.kzod.nl

www.kunstlijn.org

www.mondiaalcentrumhaarlem.nl

www.haarlem-mutare.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer