"Het optreden van de VS na 9/11 en de oorlog in Irak heeft democratiseringswerk omstreden gemaakt" zegt Marieke van Doorn, één van de redacteuren van het boek. "Dat is te betreuren want zowel in de VS maar ook zeker in Europa zijn er organisaties die met overheden en politieke partijen samenwerken om het functioneren van de democratie in hun land te verbeteren". De ervaring met de opeenvolgende uitbreidingen van de Europese Unie geven Europa een unieke positie voor het ondersteunen van democratisering wereldwijd. De 27 verschillende democratische stelsels van de EU-lidstaten onderstrepen daarbij dat democratisering niet één maar een diversiteit van 'modellen' kan volgen.
 
In het boek bespreken Europese activisten en academici, waaronder André Gerrits (Universiteit van Amsterdam) Jeroen de Zeeuw (Clingendael) aspecten van de specifiek Europese bijdragen aan deze uitdaging. Hun essays onderzoeken ondermeer of democratie kan worden beschouwd als één van Europa's kernwaarden en belichten het Europese profiel in democratieondersteuning. De aanpak van zowel de EU-instituties als die van Europa's maatschappelijk middenveld wordt uitgebreid besproken.
 
De redacteuren van het boek zijn Roel von Meijenfeldt en Marieke van Doorn, respectievelijk directeur en beleidsmedewerker bij het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD), een organisatie van zeven Nederlandse politieke partijen (CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, D66, SGP). Het NIMD ondersteunt gezamenlijke initiatieven van partijen om de democratische cultuur in hun land te versterken. Daarnaast helpt het NIMD politieke partijen bij de opbouw van hun organisaties, de ontwikkeling van hun standpunten, en de verbetering van hun relaties met maatschappelijke organisaties en de media. Het NIMD werkt momenteel samen met meer dan 150 politieke partijen uit 17 landen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oost-Europa.

De boekpresentatie vind plaats op maandag 26 maart 2007, 17.00-18.00 uur In boekhandel Selexys-Verwijs, Passage 39, Den Haag

Aanmelden voor de presentatie doet u bij het NIMD (Telefoon 070 311 5464)

Het aanvragen van recensie exemplaren en boekbestellingen doet u bij Uitgeverij Eburon (Telefoon: 015213 1484).

Bestel het boek online bij Uitgeverij Eburon

multi

Netherlands Institute for Multiparty Democracy

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer