Partnerbericht

Milieuvriendelijk tuinieren doe je zo

In deze corona tijd zijn we voor de natuur vooral aangewezen op onze eigen tuin. Laten verwilderen klinkt erg natuurlijk en dat is het ook. Maar door achterover te blijven hangen staat je tuin straks vol met bramen en brandnetels die andere bloeiende planten overwoekeren. Wat voor soort tuin je ook hebt, groot of klein, je kunt altijd milieuvriendelijk tuinieren. Met de tips in dit artikel haal je de natuur op een milieuvriendelijke manier in je tuin. Wanneer je dit najaar nog aan de slag gaat, word je daar in de lente voor beloond!

Dit is het moment om je tuin winterklaar te maken

De dagen worden korter en de temperatuur lager, oftewel het is herfst. Deze maanden zijn ideaal om de tuin voor te bereiden op de naderende winter. Nu is het een goede periode om vaste planten en bomen te planten of verplanten. De grond is nog voldoende warm en vochtig. Dat geeft de planten en bomen de kans aan hun nieuwe plek te wennen en wortels te vormen. Daarna gaan de planten in rust.

Vroegbloeiende bloembollen zoals narcissen, krokussen en tulpen kun je nu al planten. Net als kerstrozen, lelietjes van dalen en primula’s. Kijk welke planten en struiken in je tuin eventueel gesnoeid moeten worden. Ook de haag kan nog een knipbeurt gebruiken in de herfst. Snoeiafval kun je gebruiken voor compost of een takkenwal. Maai ook je gras een laatste keer en zaai eventueel nieuw gras in. Langere nachten zorgen ervoor dat de grond vochtiger blijft. Zo geniet je in het voorjaar van een mooi groen gazon.

Vijf manieren voor milieuvriendelijk tuinieren

1) Je handen als belangrijkste gereedschap
In een duurzame tuin gebruik je zo min mogelijk elektrische apparaten. Let erop dat je gereedschap is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal en een zo lang mogelijke levensduur heeft. Naast een snoeischaar, hark en schepje zijn je eigen handen het belangrijkste gereedschap. Ook als je geen groene vingers hebt. Verder zijn hoge of lage werkschoenen geen overbodige luxe. Zo houd je je eigen schoenen schoon en worden je voeten goed beschermd.

2) Kies voor natuurlijke beplanting
Natuurlijke beplanting heeft minder onderhoud nodig. Planten en struiken zullen sterker en gezonder zijn als ze goed bij jouw tuin passen. Let daarom bij het planten en zaaien op zonnige en schaduwrijke plekken. Onderzoek ook welke grondsoort jouw tuin heeft en pas daar je keuze op aan. Kies voor planten die weinig vocht nodig hebben om zoveel mogelijk water te besparen. Koop alleen planten, zaden en bollen van kwekers die geen chemische middelen gebruiken.

3) Bestrating, more is less
Kies voor gras en borders in plaats van bestrating. Het vocht wordt langer vastgehouden en opgenomen door de grond in plaats van het (overbelaste) riool. Meer groen in je tuin geeft ook meer plek voor dieren en nuttige insecten. Met een gazon is een grasmaaier onmisbaar. Bij de keuze uit grasmaaiers let je erop dat deze zo milieuvriendelijk mogelijk is. Een handgrasmaaier is de beste keus, maar het moet wel leuk blijven natuurlijk. Bij een groot oppervlakte gazon kan een elektrische grasmaaier erg handig zijn. Kies dan liever voor een elektrische grasmaaier in plaats van een variant die draait op benzine.

4) Duurzame tuinmaterialen en afscheiding
Kies voor milieuvriendelijke tuinmaterialen met een FSC- of PEFC-keurmerk voor hout. Hardhout uit Europa is voor het milieu een betere keuze dan tropisch hardhout. Gebruik liever geen schutting als tuinafscheiding. Een haag van bijvoorbeeld een meidoorn, haagbeuk of liguster geeft niet alleen een groene look, het is ook veel groener voor het milieu. Dit scheelt in materialen en transport én is gastvrij voor dieren zoals vogels en insecten. Daarbij neemt een levende tuinafscheiding regenwater op, vangt fijnstof uit de lucht en zorgt voor verkoeling wanneer het nodig is. Wanneer je geen haag gebruikt, maak dan een doorgang voor kleine dieren zoals egels.

5) Milieuvriendelijke onkruidbestrijding
Last maar zeker niet least; gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Natuurlijke onkruidbestrijding is niet schadelijk voor jezelf of het milieu. Zoek bij de inrichting naar mogelijkheden waarbij planten en dieren in een natuurlijk evenwicht met elkaar kunnen leven. Als er al bestreden moet worden, dan doe je dat met biologische producten. Op internet zijn veel eigen gemaakte natuurlijke middelen te vinden, zoals bijvoorbeeld met knoflook. Onkruid en groene aanslag tussen tegels verwijder je met kokend water of azijn. Voor bemesting gebruik je compost of organische mest.

Dit artikel is geplaatst in samenwerking met GreenAds.