Extra salaris voor Zambiaanse artsen, hoogopgeleide Afghanen die tijdelijk terugkeren om te helpen met de wederopbouw van hun land. Overal ter wereld worden maatregelen genomen om de negatieve effecten van migratie tegen te gaan. Maar migratie veroorzaakt niet alleen problemen.

 

"Migranten leveren een enorme bijdrage aan economische ontwikkeling, zowel in de landen waar ze heen trekken als in de landen waar ze vandaan komen." Dat zegt VN-adviseur Peter Sutherland in het septembernummer van IS. Pas vanaf dit jaar worden deze twee thema's in VN-verband aan elkaar worden gekoppeld. De Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie presteren zich daar samen, want Nederland legt al langer een verband tussen migratie en ontwikkeling.

 

Tijdschrift Internationale Samenwerking laat deze maand in een migratie-special vertegenwoordigers van beide ministeries aan het woord over deze nieuwe samenwerking die het positieve uit migratie probeert te halen.

 

Verder in deze IS een reportage over de opmars van China in Afrika, portretten van gepensioneerde managers die ontwikkelingswerkers worden en de column van Raoul de Jong, waarin hij zich laat inspireren door een paar Senegalese slippers. 

 

 

Internationale Samenwerking is het gratis tijdschrift van het ministerie over Ontwikkelingssamenwerking. Ga naar www.isonline.nl voor een gratis abonnement.

www.isonline.nl

 

buza-os

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Ontwikkelingssamenwerking

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer