Partnerbericht

Menstruatie is nog steeds een taboe

Vibrerende tampons, menstruerende astronauten en menstruatievriendelijke toiletten. De menstruatiemeisjes bespreken alles! Daarom heeft Amref Flying Doctors rond Wereld Menstruatie Dag een podcast met ze opgenomen om dit nog steeds wereldwijde taboe bespreekbaar te maken en in te gaan op de actualiteit rond menstruatie-armoede en gezondheid.

Bron: open.spotify.com
Bloednodig!
Bespreekbaar maken, is bloednodig, vooral in Oost-Afrika, waar meisjes ieder jaar ruim 2 maanden school missen, omdat ze geen maandverband en tampons kunnen kopen en dus moeten thuisblijven wanneer ze menstrueren. De Afrikaanse Cynthia Oningoi zegt hierover in de Podcast: “Tijdens de coronacrisis kregen meisjes geen maandverband meer op school. Sommige meisjes voelden zich genoodzaakt zich te prostitueren om menstruatieproducten te kunnen kopen.”

Watertekort
Ook is er geen schoon water en zijn er geen veilige wc’s op school waar de meisjes zich kunnen verschonen. In de podcast Menstruatiemeisjes bespreken Honorata van den Akker en Lieke Smets oplossingen met Afrikaanse meiden Cynthia Oningoi en Zion Tilahunen en de Nederlandse jongerenambassadeur voor seksuele rechten en gendergelijkheid, Laura Bas.

Menstruatie in Nederland
Ook in Nederland blijken “Wereldmenstruatiedag” en de menstruatiemeisjes nodig om menstruatie onder de aandacht te blijven brengen. Zelfs in Nederland is er sprake van menstruatiearmoede en ook hier kan voorlichting over menstruatie op scholen beter volgens Honorata en Lieke.

Amref Champions
Samen met de meisjes én jongens maakt Amref Flying Doctors dankzij Champions als Cynthia ongesteld zijn bespreekbaar in Afrika. Zodat taboes en mythes – bijvoorbeeld dat meisjes onrein zouden zijn tijdens hun menstruatie – ontkracht worden en zij naar school kunnen blijven gaan tijdens de menstruatie.

Schoon water en goede hygiëne
Met Amref’s programma ‘Schoon water en goede hygiëne in en rond de school’ in Ethiopië voorziet Amref samen met hun partner Made Blue sinds 2021 ruim 35.000 mensen van schoon drinkwater, veilige sanitatie en goede hygiëne. Dit doen ze op twintig scholen en in de gemeenschappen rondom die scholen. Door de bouw van veilige wc’s, wasbakken en verschoonkamers werken ze aan een halvering van het absentiecijfer van meisjes de komende 2,5 jaar.

Maandverband business
Naast voorlichting en training over schoon water, goede hygiëne en een goede menstruele hygiëne aan lokale overheidsfunctionarissen, leerkrachten, zorgverleners, meisjes, vrouwen, jongens en mannen, stimuleert Amref jongeren en vrouwen om bedrijfjes op te zetten rondom de verkoop van schoon water en de verkoop en productie van menstruatieproducten. Daarnaast dringen ze er bij overheden en producenten op aan de prijs van deze producten te verlagen. Binnen het programma willen ze de beschikbaarheid van menstruatieproducten verbeteren voor 20.000 meisjes en vrouwen.

“In Oost-Afrika missen meisjes ieder jaar ruim 2 maanden school door menstruatie-armoede.” – Cynthia (Amref)