De NCDHR heeft zich sinds 1998 ingespannen om de discriminatie en de schending van de mensenrechten van de 167 Indiase Dalits ('kastelozen') zowel in India zelf als aan de orde te stellen als het vermoedelijk meest onderbelichte internationale mensenrechtenprobleem. Een recent rapport van Human Rights Watch daarover is getiteld 'Hidden Apartheid'.

 

De Dalits in India zijn het slachtoffer van dagelijkse vernederingen. Zij wonen (zeker in de dorpen) veelal apart, hun kinderen worden op school gediscrimineerd en vaak wordt hun de toegang tot publieke voorzieningen als drinkwater ontzegd. Geweld tegen Dalits en vooral Dalit vrouwen, inclusief verkrachting, is wijd verspreid maar de daders worden zelden bestraft.

 

De NCDHR is er samen met IDSN – het internationale solidariteitsnetwerk – in geslaagd op kastendiscriminatie op de agenda van de VN en de Europese Unie te krijgen. Zie de link naar www.dalits.nl voor rde ecente resoluties van het VN Anti – Discriminatie Commissie en het Europees Parlement.  

Het Dalit Netwerk Nederland (DNN) maakt deel uit van IDSN en werkt nauw samen met de NCDHR. DNN bestaat uit Cordaid, CMC, ICCO, Justitia et Pax en de Landelijke India Werkgroep.

 

Met het nieuwe accent van de huidige regering op het bestrijden van de schending van mensenrechten en het komende staatsbezoek van H.M. de Koningin en Z.K.H. Willem-Alexander en Prinses Maxima eind oktober aan India, is er alle aanleiding voor de Nederlandse regering om het onderwerp kastendiscriminatie met de Indiase regering te bespreken en daar ook internationaal sterk de aandacht voor te vragen.

Website Dalit Netwerk Nederland

http://www.dalits.nl

Feitenoverzicht kastendiscriminatie

http://idsn.org/Documents/asia/pdf/CastAnEye.pdf

 

ARISA

ARISA

Stichting Arisa (Advocating Rights In South Asia, voorheen Landelijke India Werkgroep) ondersteunt en versterkt vanuit Nederland de …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer