De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door staatssecretaris Knapen, Ruud Galle (directeur NCR) en Albert Jan Maat (voorzitter Agriterra) was de afsluiting van een vruchtbare bijeenkomst over de mogelijkheden voor Nederlandse coöperaties in ontwikkelingslanden. In zijn toespraak roemt Ben Knapen de traditie van Nederlandse landbouwcoöperaties en "de meerwaarde die Nederland heeft te bieden voor de bevordering van zelfredzaamheid en economische groei in ontwikkelingslanden". De kennis uit het Nederlands agrarisch bedrijfsleven is noodzakelijk om voedselzekerheid wereldwijd te verbeteren. "Stilzitten is geen optie", aldus Knapen.

Ook de overige sprekers deden een beroep op de aanwezige vertegenwoordigers uit de coöperatieve sector om hun kennis in te zetten en via Agriterra mee te helpen ondernemerschap in ontwikkelingslanden te stimuleren. Niet alleen om met hun ervaring de wereld te verbeteren, ze worden er zelf ook beter van door aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, gemotiveerde medewerkers en kennis van en toegang tot nieuwe, internationale markten. Of zoals Albert Jan Maat zei: "het is voor de Nederlandse landbouwsector van belang gezien de relaties met collega-organisaties in landen met opkomende economieën. En die verbinding opent ook wegen voor Nederlandse bedrijven, die actief zijn in de agrosector of daarmee gerelateerd zijn. Er liggen hier beslist kansen! De kennis en het vakmanschap van onze coöperaties zijn onmisbaar." Henk de Groot, mede-eigenaar van uienzaadbedrijf De Groot & Slot liet zien waarom zijn bedrijf al dik vijf jaar samenwerkt met uientelers in Niger en wat dit zowel De Groot & Slot als de Nigerese boeren oplevert.

In het convenant tussen het ministerie, de NCR en Agriterra zijn afspraken vastgelegd om de samenwerking tussen de drie partijen te intensiveren en uit te breiden. Zo zal het ministerie intensief gebruik maken van de kennis en ervaring van Agriterra en het agrarisch bedrijfsleven voor de Nederlandse bijdrage aan de beleidsontwikkeling van organisaties als FAO en Wereldbank. Bij agrarische handelsmissies zullen het agrarisch bedrijfsleven en Agriterra betrokken worden. En volgend jaar, in het door de VN uitgeroepen Internationale Jaar van de Coöperaties, trekken Agriterra, de Nederlandse coöperaties en het ministerie gezamenlijk op om activiteiten te ontplooien en het coöperatieve business model verder uit te dragen in ontwikkelingslanden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer