Partnerbericht

Meer besparen met persoonlijk elektrische vervoer

Collectieve concepten lijken heel efficiënt, toch zijn ze vaak niet duurzaam. Ten tijde van de industriële revolutie werden er fabrieken uit de grond gestampt die massaal konden produceren. Toch heeft deze spaarzame wijze van productie niet geleid tot een meer duurzame wereld. Integendeel, want juist die fabrieken hebben gezorgd voor een enorme belasting op de aarde en grondstoffen die steeds schaarser worden. Hoewel een eigen moestuintje niet efficiënt lijkt te zijn, kun je er zowel persoonlijk als binnen een groter perspectief toch veel mee besparen. Zo is het niet nodig om groente en fruit de wereld over te verschepen, opslag is overbodig omdat je vers plukt uit eigen tuin. In een moestuintje kun je ongedierte onder controle houden zonder bestrijdingsmiddelen. Dit geldt ook voor vervoermiddelen. Hoewel treinen, en bussen in theorie efficiënte en duurzame oplossingen moeten zijn, blijkt persoonlijk vervoer toch beter te scoren. Wordt het tijd voor een goedkope elektrische fiets aankopen in plaats van een OV-abonnement te nemen?

De elektrische revolutie
Van fossiele brandstoffen naar elektriciteit is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid. Op dit moment is ‘groene’ energie niet echt heel milieuvriendelijk omdat het gemengd wordt met ‘vieze’ stroom. Toch wordt het gebruik van steenkool en aardolie stukje bij beetje teruggedrongen en vervangen met hernieuwbare alternatieven. Als eco-warrior moet je soms wat water bij de wijn doen en je erbij neerleggen dat je de wereld niet in één dag kunt transformeren. Alle beetjes helpen, en als een zonnepaneel ondanks de verspilling tijdens de productie aan het einde van rit de wereld iets gezonder maakt, dan moeten we dit accepteren. Naast de opwekking van energie is er ook de toename in energie efficiënte producten. Een tablet verbruikt veel minder stroom dan een desktop PC, je kunt beter mailtjes verzenden via een smartphone dan met een laptop. Klein denken leidt tot grootse veranderingen, dominosteentje voor dominosteentje.

Het openbaar vervoer werkt niet
De bus nemen in plaats van de taxi, of de trein in plaats van de auto; in theorie is het openbaar vervoer een duurzame oplossing voor onze mobiliteit. Toch werkt het in praktijk vaak niet zo. Denk bijvoorbeeld aan de infrastructuur voor treinen en bussen die vaak leeg rondrijden omdat het niet geheel voorspelbaar is wanneer mensen reizen. Met carpoolen of ridesharing kun je vaak al efficiënter reizen, dit zijn kleinschalige oplossingen voor een groter probleem. Het zou mooi zijn als het openbaar vervoer ons milieu zou herstellen, maar het lijkt een sleutel die niet past in het slot. Want we moeten het probleem dichterbij zoeken, en dat mag je heel letterlijk nemen.

Lokaal denken, werken en leven
Het internet is decentraal, je kunt vanaf iedere locatie in de wereld communiceren met andere internetgebruikers, en bijvoorbeeld boodschappen naar je toe laten komen. Jazeker, jouw dagelijkse boodschappen online bestellen en laten bezorgen is duurzamer dan zelf naar de winkel gaan. Want producten gaan vanuit een centraal depot via een geoptimaliseerde route naar jouw woning. Omdat bestellingen vooraf geplaatst worden is er minder overschot en een hogere efficiëntie. Zijn groente uit eigen tuin of van de lokale boer beter? Misschien wel, maar we werken zoals eerder vermeld in kleine stappen, en daarbij kan digitaal ‘reizen’ verschil maken. En voor de fysieke verplaatsingen blijven we zoveel mogelijk binnen onze omgeving. Met de fiets bijvoorbeeld, of met een elektrische driewieler of step op weg naar de biologische boer in de buurt.

Scootmobielen, steps en ebikes
Naast elektrische fietsen is het elektrische driewieler aanbod ook enorm uitgebreid. In plaats van een auto kun je een goedkope elektrische fiets aankopen of zelfs een step met elektromotor kopen. Die rijden zuinig, zonder uitlaatgassen en fluisterstil. Een normale fiets is op zich beter, maar minder geschikt voor grotere afstanden. Zeker wanneer je een bespreking hebt en niet doorweekt van het zweet wilt aankomen op je bestemming. Deze vormen van persoonlijk vervoer laten je met gemak tientallen kilometers overbruggen met een beperkte impact op het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat je vanaf zestien jaar op een scootmobiel mag rijden die met gemak 25 km/u loopt? Zonder rijbewijs of helm, ook als je niet gehandicapt bent. Je kunt dergelijke vervoermiddelen dus delen met het voltallige huishouden, wat je kosten bespaart en beter is voor het milieu. Beperk het openbaar vervoer tot langere afstanden, zo kunnen veel mensen absoluut zonder auto leven.

Een betere wereld begint bij jezelf
Persoonlijk welzijn is belangrijk, jezelf vrij kunnen verplaatsen is ook een recht waar we veel belang aan hechten. Net zoals we kleine stappen nemen in een energieneutrale wereld met bijvoorbeeld zonne-energie en zuinige apparatuur, kunnen we elektrische fietsen en ook driewielers zoals scootmobielen inzetten om de impact op het milieu stukje bij beetje terug te dringen.

What do you want to do ?

New mail