Partnerbericht

Marteling en dood in hechtenis in India

Op 21 november 2011 publiceerde het gerenommeerde Asian Centre for Human Rights (ACHR) het rapport Torture in India 2011. Daaruit blijkt dat tussen 2001 en 2010 bij de Nationale Mensenrechtencommissie (NHRC) 14.231 personen zijn geregistreerd die zijn overleden in politiebureaus en gevangenissen in India. Volgens het rapport is er in de grote meerderheid van deze gevallen sprake van dood door marteling.

De AHRC stelt ook dat het aantal doden in politiebureaus en gevangenissen ‘slechts een fractie’ is van het probleem. Niet alle gevallen worden gemeld bij de NHRC en de NHRC heeft ook geen bevoegdheden met betrekking tot het leger.

Het in november 2008 gepubliceerde rapport Torture and Impunity in India laat zien dat Dalits bijna twee maal zo vaak worden gemarteld als hun aandeel in de Indiase bevolking. Van de slachtoffers van marteling is 31,5% Dalits en behoort 41,5% tot de laagste kaste.
Het rapport Torture in India 2011 bevat een aanzienlijk aantal gevalsbeschrijvingen van Dalits die zijn gemarteld. India heeft tot nu geen wet tegen marteling. Noch heeft het de Internationale Anti-Marteling Conventie geratificeerd. Een wetsontwerp van het Indiase Hogerhuis van december 2010 is niet op de agenda geplaatst van de parlementaire sessie die op 22 november begint. Volgens ACHR directeur Suhas Shakma verzet vooral het Ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de anti-marteling wet.

Het ACHR rapport wijst ook op de martelingen en het doden van gijzelaars na ontvoeringen door de maoïsten. De zogenaamde Volksrechtbanken spreken vaak in het openbaar doodvonnissen uit omdat mensen angst aan te jagen.

Rapport ”Torture in India 2011”: http://www.dalits.nl/pdf/torture2011.pdf