Partnerbericht

Mariela Castro wil in Amsterdam dialoog, die zij in Cuba afwijst

Tegelijkertijd maakt Mariela Castro deel uit van de maatschappelijke bovenlaag in Cuba die de afgelopen 50 jaar, onder leiding van de presidenten Fidel en Raúl Castro, borg stonden voor een zeer slechte reputatie van Cuba op het gebied van de mensenrechten. In het laatst verschenen landenrapport van Amnesty International 2011 wordt geconstateerd dat in Cuba ‘fundamentele rechten als die van vrije meningsuiting, vrijheid van vereniging en vergadering blijven ingeperkt en uitingen van kritiek op het één-partijbewind worden vervolgd.’

Vervolging van anderen
Wie in Cuba de rechten van homo’s, lesbo’s en transseksuelen bepleit kan niet zwijgen over de voortdurende vervolging in Cuba van politieke activisten, bloggers, de vrouwen verenigd in de Damas de Blanco, onafhankelijke vakbondsmensen en kritische kunstenaars. Mensenrechten zijn ondeelbaar.

Onafhankelijke homo-organisatie
Leden van het Cuba Platform Nederland hebben de afgelopen weken in Cuba gesprekken gevoerd met de dissidente homogroepering Observatorio Cubano de los Derechos LGTB, o.a. met de voorzitter Leannes Imbert Acosta. Zij verloor haar werk bij de Cubaanse radio en televisie vanwege haar inzet voor een onafhankelijke homogroepering. Zij is niet de enige. Wie zich inzet voor het Observatorio wordt door de geheime politie in de gaten gehouden, belemmerd in de universitaire carrière en maakt geen kans op werk in de overheidssector. De organisatie van een Mr. Gayverkiezing leidde vorig jaar tot arrestaties. Mariela Castro ontsloeg nog kort geleden een medewerker van Cenesex omdat deze in het huwelijk trad met een actieve homodissident.

Reizen is privilege
Leannes Imbert zal niet zoals Mariela, de kans krijgen haar ervaringen in Amsterdam bij de UvA en het Cedla uiteen te zetten. Haar zal een uitreisvisum worden geweigerd zoals dit tientallen kritische Cubanen de afgelopen jaren overkwam. De blogger Yoani Sánchez, de politieke opposant Oswaldo Paya en de pas overleden leidster van de Damas de Blanco, Laura Pollán werd het onmogelijk gemaakt bezoeken te brengen aan het buitenland. Zelfs het reizen binnen Cuba is voor hen niet vrij. Twee vrouwen uit de provincie die Laura Pollán de laatste eer wilden bewijzen werden half oktober op weg naar Havana, gearresteerd.

1 mei demonstratie, Mariela Castro staat links vooraan in wit shirt

Dialoog geweigerd
Mariela Castro zwijgt hierover en negeert de dialoog. Alle verzoeken van de zijde van het Directorio om een gesprek met Mariela en haar instituut Cenesex bleven tot nu toe onbeantwoord. Mariela zegt in Nederland vanuit een perspectief van mensenrechten de dialoog en de gedachtenuitwisseling te zoeken. In eigen land wijst ze deze dialoog af.

Mensenrechten zijn ondeelbaar
De rechten van homo’s, lesbo’s en transseksuelen kunnen niet los worden gezien van de rechten van andere Cubanen. Behalve eerstgenoemden zitten in Cuba nog veel mensen ‘in de kast’, die vanwege hun afwijkende politieke en ideologische opvattingen niet worden getolereerd. Het is een zaak van rechtvaardigheid dat ook zij in een sfeer van tolerantie en vrijheid hun activiteiten kunnen ontplooien. Daarom is er naast de dialoog tussen Cuba en Europa, dringend een gesprek nodig tussen Mariela Castro en kritische groepen binnen Cuba, zoals het Observatorio Cubano de los Derechos LGTB.

In het Cuba platform werken samen Vakcentrale CNV, Stichting Cuba Futuro, Stichting Glasnost in Cuba, IKV-Pax Christi