Afgelopen zondag kwam de Mutarese marathonloper Point Chaza in Haarlem. Hij is hier op uitnodiging van de stedenband Haarlem-Mutare.  Samen met Rutendo Mandeya (sportleader uit Mutare) loopt hij vooraan bij de Zilveren Kruis Achmealoop. Doel is om het baanrecord van deze halve marathon te verbeteren. Tijdens zijn bezoek zal hij Haarlemse scholen bezoeken,   interviews geven, en is er een reunie voor alle mensen die bij de stedenband betrokken zijn.. Met zijn bezoek laten we de effecten van het sportproject van de stedenband in Nederland en Zimbabwe zien.

 

Tien jaar geleden liepen 6 Mutarese lopers van de Mutare Haarlem Atletic Club mee met de Haarlemse halve marathon. Toen heette deze loop de Trosloop en inmiddels is dat de Achmealoop geworden. Zimbabwaanse lopers liepen op hun blote voeten mee en eindigden bij de eerste tien. Het jaar erop won een van hen, Point Chaza zelfs deze halve marathon. Ook weer op blote voeten. Deze resultaten waren zeer belangrijk voor de atletieksport in Zimbabwe en voor bekendheid van het werk van de stedenband in Nederland en Zimbabwe. Het was een goede promotie voor sport als vorm van ontwikkelingssamenwerking.

 

De meeste van deze eerste zes lopers zijn nog steeds goede hardlopers die internationaal wedstrijden lopen. Nu tien jaar later gaan wij een van deze lopers, Point Chaza, nog een keer naar Nederland halen, om mee te doen met de Achmealoop. Zijn levensverhaal vertelt hoe je met heel zware inspanningen, doorzettingsvermogen en talent met wat steun in de rug uit Nederland ver kan komen. Een interessant verhaal dat het belang van ontwikkelingssamenwerking laat zien en de kracht van Afrika naar Nederland brengt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer