Partnerbericht

‘Making space for peace’: de lijfspreuk van PBI-ers

Mensenrechtenschendingen in Colombia

Terwijl de Colombiaanse regering en de FARC na een jaar onderhandelen nog maar weinig overeenstemming hebben bereikt tijdens hun vredesbesprekingen[1], gaan mensenrechtenschendingen gestaag door in het land. Regelmatig worden mensenrechtenverdedigers (en vaak ook hun families) bedreigd, gediscrimineerd en/of vermoord.

 

Elke drie maanden ontvangen mijn collega en ik (landenspecialisten Colombia bij Peace Brigades International (PBI)) naast alles wat we zelf bijhouden, de kwartaaloverzichten (Focos de Interes)  vanuit ons kantoor in Bogota. In het laatste overzicht (juli t/m september)[2] is te lezen dat er tijdens het eerste half jaar van 2013 153 aanvallen zijn geweest op mensenrechtenverdedigers en dat er 37 mensenrechtenverdedigers zijn vermoord. Ook hebben 86 verdedigers gemeld dat ze zijn bedreigd. Een aantal voorbeelden van onderwerpen die uitgelicht worden in een ‘Focos de interes’ zijn:

  • Op 1 augustus jl. werd de heer M. Garzón, advocaat voor de Inter Church Justice and Peace Commission (CIJP) na het verlaten van zijn kantoor gevolgd door een jonge man met een bedekt gezicht. Deze man liet M. Garzón weten dat hij en zijn collega’s moesten stoppen met waar ze mee bezig waren. Geen twee weken later werd de heer D. Rueda, coördinator van de CIJP belaagd door twee mannen. Eén van deze twee mannen sloeg D. Rueda op zijn hoofd en de ander riep: “Guerrilla, death to those from Justice and Peace”.[3]

 

  • In een recent rapport van de Development and Peace Studies Institute (Indepaz) wordt gesproken over de aanwezigheid van illegale gewapende groeperingen en neo-paramilitaire groepen. De twee grootste groeperingen ‘Rastrajos’ en ‘Urabeños’ zijn nog altijd zeer machtig en bevinden zich op in ieder geval 200 plaatsen in het land.[4]

 

  • Ook vrouwen zijn vaak actief als mensenrechtenverdedigers. Zij worden, van alle mensenrechtenverdedigers, het meest bedreigd. Volgens Somos Defensores werden er in de eerste zes maanden van dit jaar 44 vrouwen aangevallen, vijf zijn er vermoord en minimaal twee van deze vermoorde vrouwen hadden reeds melding gemaakt van bedreigingen.[5]

Peace Brigades International (PBI).

Ondanks alle negatieve berichten uit Colombia, en de andere landen waar PBI werkzaam is, blijven we ons inzetten voor mensenrechten want elk gered leven is er één en dit geeft vertrouwen aan andere dappere mensenrechtenverdedigers om hun werk voort te zetten.

PBI streeft haar slogan ‘Making space for peace’ na. ‘Making space for peace’ betekent dat de organisatie zich niet mengt in conflicten en geen standpunt inneemt. Het achterliggende idee is: conflicten tussen mensen en groeperingen kunnen het beste opgelost worden door de betrokkenen zelf. Mensenrechtenverdedigers die zich bedreigd voelen kunnen echter wél bescherming vragen aan PBI in landen waar PBI opereert. Projectvrijwilligers van de organisatie zorgen dan voor begeleiding van deze personen. Ook praten de projectvrijwilligers met verschillende partijen in de directe omgeving van de persoon en/of hun families waarbij zij informeren en lobby activiteiten uitvoeren.

Omdat PBI een internationaal steunnetwerk onderhoudt en dit activeert wanneer er belangrijke bedreigingen zijn, wordt zij tevens gezien als ‘eye witness of the world’.

Door bescherming te bieden en als ooggetuigen op te treden maken de vrijwilligers van PBI ruimte voor vrede. Ruimte die mensenrechtenverdedigers kunnen gebruiken om schendingen en straffeloosheid aan te vechten.

Voorzichtig positieve berichten uit het ‘veld’  

Gelukkig is het niet alléén maar kommer en kwel. Colombia is een land in ontwikkeling, zo ook op het gebied van mensenrechten, ook al gaat het moeizaam en veel te traag. Enige tijd geleden ontvingen we een nieuwsbericht in onze inbox van een projectvrijwilliger uit het veld. Dit bericht laat precies zien waar alles om draait, waar je het voor doet als vrijwilliger bij PBI!

In het bericht vertelt onze vrijwilliger over de terugkeer van een familie naar hun land in Pitalito. Het proces van landrestitutie komt langzaam op gang in Colombia en dit is een van de eerste families die terugkeerden. Ondanks de nog vele bedreigingen voelt men zich veilig genoeg om weer een leven op te bouwen, mede door de bescherming die ze krijgen van onder andere PBI.

Lees het hele verhaal op de site van onze afdeling in Colombia en laat je inspireren!

———————————————————————————————————————————————————————————————————————

 



[1]ANP: ‘Overleg FARC en Colombia vordert niet snel genoeg’, 20 okt 2013

[2]Peace Brigas international: Focos de Interes, july to september 2013, 8 okt. 2013

[3]CIJP: Intimidación a defensor de DD.HH. M. Garzón, abogado de la CIJP y otros defensores, 2 aug. 2013

[4]Indepaz: VIII Informe sobre grupos narcoparamilitares, augusts 2013

[5]Op. Cit. Somos Defensores: Héroes anónimos.