Partnerbericht

“Mag je een kat voor de lol in een kliko opsluiten?”

De gastcolleges werden gegeven door onze medewerker educatie, Marloes Boere, zelf filosoof. Gedurende de gastles brachten de studenten hun eerder opgedane ethische kennis in de praktijk. Aan het begin van de les bespraken ze de verschillende typen drogredenen die aangewend worden om vleesconsumptie te verdedigen, vervolgens werd het verschil tussen utilistische en deontologische ethiek besproken aan de hand van ethische testcases met dieren in de hoofdrol. Ook werden klassikaal teksten van Tobias Leenaert en Rutger Bregman bediscussieerd.De lessen dierethiek maakten duidelijk dat ethiek meer is dan stoffige theorie, maar direct raakt aan alledaagse beslissingen, zoals over wat we eten en hoe we omgaan met anderen. De studenten gingen in gesprek over vragen, zoals “Is het gerechtvaardigd om een kat voor de lol in een kliko op te sluiten?”; “Is het gerechtvaardigd om een dier voor je eigen eetplezier op te eten?” en “Wat is het verschil tussen deze twee situaties?”

De interactieve lessen maakten studenten bewust van hun eigen overtuigingen. Eén van de studenten:  “Ik vond het confronterend. Ik had me nooit gerealiseerd dat je met het eten van vlees eigenlijk zegt dat dieren inferieur zijn aan mensen. Maar dat doe je dan wel.” Een ander: “Dat er naast racisme en seksisme ook zoiets bestaat als speciesisme is nieuw voor mij. Ik had hier nog nooit eerder over nagedacht.” Door onder toekomstige foodprofessionals bewustzijn te creëren over dierethiek wil Viva las Vega’s het draagvlak voor een plantaardige leefwijze vergroten.

Voor dit collegejaar staat er nog een gastles ingepland op de Internationale school in Almere, en ook voor volgend collegejaar staan al verschillende scholen in de planning. De gastlessen worden aangepast aan de wens van de school en het niveau van de studenten. Viva Las Vega’s verzorgt gastlessen voor middelbaar onderwijs, mbo, hbo en universiteit. Wil jij ook een gastles op jouw opleiding? Neem contact op met Marloes via marloes@viva-las-vegas.nl!   

Wil jij meer van dit soort gastlessen mogelijk maken? Word donateur van Viva Las Vega's! Dankzij onze donateurs kunnen we ons belangrijke werk voortzetten en uitbreiden. Wil je zelf actief worden als vrijwilliger bij Viva Las Vega's of een unieke stage beleven? Bekijk dan zeker de vacatures.