Partnerbericht

Maatschappelijke organisaties luiden alarmklok voor eerlijke handel

In Den Haag togen zo´n zestig actievoerders van Both Ends, Fairfood, ICCO, Oxfam Novib, en SOMO met rinkelende alarmbellen naar de Duitse ambassade. Daar boden zij aan de heer Johannes, een vertegenwoordiger van de Duitse ambassade, een kalender aan, waarop hij de dagen tot 1 januari 2008 kan aftellen. Dat is de deadline die is gesteld om de vrijhandelsakkoorden,  Economic Partnership Agreements (EPA's), te ondertekenen.

Volgens de organisaties hebben veel landen al aangegeven niet te weten of ze op deze datum klaar zijn voor ondertekening. Ze hebben onvoldoende informatie om te beoordelen wat deze vrijhandelsakkoorden voor hun economie betekenen en of hun bedrijven de concurrentie met de sterke Europese markt wel aankunnen.

 

Volgens de actievoerende organisaties dwingen de akkoorden, zoals ze er nu uitzien, deze landen tot een oneerlijke concurrentiestrijd met Europa, met desastreuze gevolgen voor hun economie en daarmee hun inwoners.

 

De actie in Den Haag maakte deel uit van een wereldwijd gecoördineerd protest in zo'n veertig landen bij Duitse ambassades. In totaal kwamen wereldwijd duizenden actievoerders op de been. Zij riepen Duitsland, als EU-voorzitter, op om de vrijhandelsakkoorden die de Europese Unie wil afsluiten met landen in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan op een ander spoor te zetten. Daarbij moet ontwikkeling het uitgangspunt zijn.

 

´De Europese Unie moet haar belofte nakomen en garanderen dat de exportpositie van deze landen niet wordt aangetast, ook als de deadline van eind dit jaar niet wordt gehaald. Deze landen staan onder grote druk, maar geen enkele deadline rechtvaardigt een getekende deal die ontwikkeling niet steunt. Daarnaast moet de Europese Unie de landen helpen met investeringen om meer handel mogelijk te maken, zoals het verbeteren van infrastructuur´, aldus Adrie Papma, directeur Handelscampagne OxfamNovib.

 

'Duitsland heeft als EU-voorzitter de historische kans de handelsovereenkomsten tot daadwerkelijke partnerschappen te vormen tussen Europa en ontwikkelingslanden. Het kan niet zo zijn dat het Westen miljarden euro´s aan hulp besteedt en tegelijk ontwikkelingslanden de nek omdraait met deze vorm van vrijhandel´, aldus Doekle Terpstra, oud-vakbondsman en voorzitter van het ICCO-bestuur.

 

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Bosma, persvoorlichter van ICCO, 030 692 7804, 06 22 454 112 of barbara.bosma@icco.nl. Of kijk op www.epa2007.org.