Het kinderziekenhuis Hospital Infantil Tony Molleapaza Rojas ligt in Paucarpata, een buitenwijk van Arequipa. In 2006 is begonnen met de bouw van het complex (ontworpen door EGM Architecten, Dordrecht) dat bestaat uit een polikliniek met acht spreekkamers, twee operatiekamers, verpleegzalen en privé kamers, een restaurant, een apotheek en een laboratorium,  gastenverblijven (o.a. voor de internationale medische teams) en familiekamers. Deze laatste zijn noodzakelijk omdat veel families vaak uren of zelfs dagen moeten reizen om bij het kinderziekenhuis te komen en geen geld hebben voor een overnachting in een hotel.

De naam van het ziekenhuis is een eerbetoon aan Tony Molleapaza Rojas. Tony is op 11 januari 2005 op 11-jarige leeftijd aan jeugdkanker overleden. Tijdens zijn laatste maanden heeft Marjan van Mourik Tony in huis genomen en verzorgd. Marjan heeft geprobeerd het leven van Tony tijdens zijn laatste maanden zo aangenaam mogelijk te maken. Helaas was zijn ziekte sterker dan de droom van Marjan. Zijn nalatenschap zal echter voortleven en veel kinderen een nieuwe en betere toekomst geven

Hospital Infantil Tony Molleapaza Rojas is tot stand gekomen door schenkingen en ondersteuning van een aantal lokale instellingen zoals de gemeente Paucarpata, de Gobierno Regional Arequipa, een regionale overheidsinstelling, en Cierro Verde, de mijnenstichting. Daarnaast heeft Paz Holandesa via haar donateurs en de ambassade van Japan gezorgd voor de resterende financiële middelen. De jaarlijkse kosten van het ziekenhuis bedragen ruim S./ 1,5 miljoen (= 450.000 euro). In 2011 was 10% van deze kosten gedekt door inkomsten uit de polikliniek. De komende jaren moet dit percentage groeien naar minimaal 50%.

Sinds april 2012 staat er een modern kinderziekenhuis dat de noodzakelijk integrale zorg aan kinderen aanbiedt. Het ziekenhuis biedt werk aan meer dan 55 Peruanen, een aantal dat de komende jaren zal groeien. Ook dient het kinderziekenhuis als opleidingsinstituut waardoor de lokale bevolking de taken van de internationale medische teams op termijn volledig kan overnemen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer