De elektronica-industrie gebruikt een belangrijk deel van de metalen die wereldwijd gemijnd worden. De metalen zijn essentieel voor de productie van mobiele telefoons, computers en spelcomputers. Met de winning van grondstoffen wordt het bloedige conflict in Oost-Congo gefinancierd, met grote gevolgen voor de lokale bevolking. makeITfair dringt er sinds 2007 op aan dat de elektronicasector haar verantwoordelijkheid neemt in deze kwestie en vraagt grote elektronicamerken en eindgebruikers van de grondstoffen, waaronder Motorola, Intel, Sony Ericsson, Nokia en HP, actie te ondernemen. "We zijn blij te zien dat een aantal van deze bedrijven nu het voortouw nemen bij het zoeken naar constructieve oplossingen. Maar meer actie is nodig, en sommige bedrijven zijn nog steeds voornamelijk bezig om grondstoffen afkomstig uit Oost-Congo te mijden, wat zeker niet helpt de situatie te verbeteren", zegt Kristina Areskog Bjurling, onderzoeker bij SwedWatch en mede-auteur van het rapport.

De mijnbouwsector in Oost-Congo is buitengewoon belangrijk voor de lokale bevolking, omdat deze de mensen van inkomen en andere levensbehoeften voorziet. Een legale, civiele mijnbouwsector kan ook bijdragen aan het stabiliseren van de regio. Er zijn de afgelopen tijd veel inspanningen en initiatieven genomen, variërend van wetgeving tot certificering, gericht op het conflict in Oost-Congo in verband met de handel in grondstoffen. makeITfair betreurt echter dat lokale stakeholders niet betrokken worden bij deze inspanningen. Het rapport ‘Voices from the inside‘ presenteert lokale standpunten over de hervorming van de mijnbouw in Oost-Congo. Hoewel maatschappelijke organisaties toejuichen dat beleidsmakers proberen een ‘grote schoonmaak’ te houden in de mijnbouwsector van Oost-Congo, willen ze een grotere stem in het debat en meer inbreng in de initiatieven die nu vorm krijgen.

"Wanneer instellingen en bedrijven op hoog niveau bezig zijn met het opstellen van richtlijnen, bestaat het gevaar dat plaatselijke standpunten en prioriteiten niet worden gehoord. makeITfair wil de stemmen van de mensen en maatschappelijke organisaties in Oost-Congo kanaliseren", zegt Päivi Pöyhönen, onderzoeker bij Finnwatch en mede-auteur van het rapport.

Noot voor de pers
Contactpersoon: Esther de Haan (SOMO) E: e.de.haan@somo.nl M: (+31) (0)20 639 1291 of (+31) (0)6 42243153.
Download het rapport: http://makeitfair.org/the-facts/reports/voices-from-the-inside/at_download/file
Lees makeITfair’s aanbevelingen (List of Principles): http://makeitfair.org/companies/list-of-principles-2010/at_download/file

makeITfair
Het makeITfair-project wil bijdragen aan een groeiend bewustzijn van de schending van arbeidsrechten en mensenrechten en van milieuproblemen in de productieketen van consumentenelektronica, zoals mobiele telefoons, MP3-spelers, spelcomputers en laptops. Het project wordt gefinancierd door de EU. makeITfair wordt gehost door SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen). Deelnemende organisaties zijn: Germanwatch, Finnwatch, SwedWatch, Fair Trade Center, DanWatch, Pro Fair Trade Finland, Association of Conscious Consumers/ Association of Conscious Consumers (Hongarije), CSRSC (Zuid-Afrika), WAC (Filipijnen) , ACIDH (Congo) en Cividep (India).

Meer informatie: www.makeitfair.org

somo

SOMO

SOMO is een onafhankelijke not-for-profit onderzoeks- en netwerkorganisatie. SOMO richt zich op duurzame ontwikkeling, zowel sociaal, …
Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO)
KNSM-laan 17

1019 LA, Amsterdam

Nederland
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer