Het paviljoen Basic Needs vertelt over de menselijke basisbehoeften, zowel de materiële als de immateriële. Hoe voorzien mensen over de wereld in die behoeften? Uitgangspunt is dat die behoeften niet alleen bestaan uit water, voedsel en lucht, maar ook uit zaken als cultuur. Het Basic Needs paviljoen laat zien hoe wereldwijd menselijke behoeften worden bevredigd. De ‘Needs’ worden verbeeld door kunstenaars en handwerkslieden die uit dezelfde regio afkomstig zijn.

‘Low tech’

Aan de hand van een aantal grote kunstwerken waar je doorheen en langs kan lopen, steekt de expositie de draak met de consumptiemaatschappij. De kunstwerken zijn afkomstig van kunstenaars uit de hele wereld, vooral gebieden waar grote en succesvolle ontwikkelingsprojecten lopen. “Wij hebben ervoor gekozen zo low-tech mogelijk te zijn”, vertelt Paul Voogt, projectleider namens het KIT. “Dit als tegenhanger van de imposante video-installaties en films op de Expo, die een stoot informatie over je uitwerpen, je totaal overdonderen en waarvan je een paar minuten later echt niet goed meer weet wat je precies hebt gezien.”

Hi-life

Basic Needs begint in een supermarkt met een overdaad aan spullen; twintig soorten cornflakes en stofzuigers worden aangeprezen met schreeuwende bordjes ‘You need this’ (dit moet je hebben). Naarmate je verder loopt, raakt de supermarkt in verval. Er is steeds minder te koop en wat aangeboden wordt is tweedehands afgetakelde rotzooi. Bij de kassa aangekomen is de winkel een ordinaire vuilnisbelt geworden. Vervolgens loop je door de levenscyclus van de mens. Aan elk stadium zit een Basic Need verbonden, liefde als je klein bent, een eigen huis en startkapitaal in de volwassen periode. Halverwege de tentoonstelling zijn optredens van de theatergroep Centre Djoliba uit Afrika.

Expo-afval en restmaterialen

Afsluiter is een voorstelling van het Amerikaanse Bread and puppet Theatre van Peter Shumann, de grote inspirator van de Dogtroep. Zijn poppen en decors zijn onder andere gemaakt van al het expo-afval en restmaterialen. Voogt: “Alle containers met de verpakkingsmaterialen van de high tech die op de Expo te zien zijn hebben ze daarvoor afgestruind.” Daarmee geeft Basic Needs duidelijk vorm aan duurzaamheid, het thema van de Expo. Naast de materiële basisbehoeften staan ook immateriële behoeften als zelfbeschikkingsrecht en vrijheid van meningsuiting centraal. Zo is er werk te zien over Tibet van Chinese kunstenaars, die met deelname aan de Expo hun nek uitsteken omdat ze in eigen land gevaar lopen voor hun opvattingen gestraft te worden.

Kijk ook op de website van het KIT voor meer informatie over Basic Needs.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer