Partnerbericht

Locals ontmoeten op reis. Maar hoe?

Natuurlijk is het leuk om op reis contact te maken met de lokale bevolking. Niet alleen de bekende bezienswaardigheden afvinken en de must do’s van de bucketlijst afstrepen. Maar juist een praatje maken met locals, horen hoe zij dingen ervaren, wat zij belangrijk vinden. Veel reisorganisaties prijzen hun reizen aan met de kreet ‘local’. Maar hoe gaat dat nu echt?

Bij Local Hero Travel geloven we dat je de wereld alleen ziet door de ogen van de locals. In élk land zorgen we ervoor dat je dichtbij je bestemming komt. Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat zo’n ‘spontane’ lokale ontmoeting?

Doordat de lokale reisspecialist, oftewel de ‘local hero’, zelf onderdeel is van de lokale gemeenschap, regelt hij of zij de reis niet alleen goed, maar óók zo verantwoordelijk mogelijk. Met respect voor mens en dier, kleinschalig en zo min mogelijk vervuilend. En met kansen voor locals: op werk, inkomen en op een kennismaking met reizigers. Zo bezoeken onze reizigers vaak een lokale community, delen ze hun hobby met een local of slapen ze in een homestay. We regelen kleinschalige hotels, geven reizigers tips waar ze wat kunnen eten of drinken en welk feest of festival ze absoluut niet moeten missen. Juist deze bijzondere momenten, zorgen voor de échte ontmoetingen op reis. Deze blijven achteraf het meest bij.

Local Hero Henk, de Thailand reisexpert van Local Hero Travel, die al jaren in Thailand woont legt het uit. Want als iets vooraf geregeld is, is het dan nog wel spontaan? Ja, dat kan zeker, maar natuurlijk moet je er zelf ook voor open staan.

Hoe doe je dat, contact maken met locals?
Henk: “ik heb jarenlang een homestay programma gerund. De opzet daarvan was precies dat: contact met de locals. Ik ken dan ook genoeg situaties waarin reizigers contact hebben met de lokale bevolking”.

Loop je daar dan zomaar tegenaan?
Henk: “nou, laat ik voorbeelden geven van situaties die je op je reis kunt tegenkomen:

  • Loop als je door een stad of dorp struint eens een werkplaats binnen. Waar ze bijvoorbeeld rieten manden of matjes maken. Kijk naar die verborgen deuren en gangen en je ziet het zo.
  • Ben je buiten een dorp, stap dan eens het weiland in en de maak een praatje met een boer die zijn koeien begeleidt. Of een rijstplanter die je de dag erop helpt bij de oogst.
  • Elke stad of dorp heeft zijn schooltje, opvangcentrum of buurthuis, durf er gewoon binnen te stappen. Echt, men zal je niet wegjagen hoor.
  • Als je een tempel bezoekt, spreek de monnik aan, die er altijd wel rondloopt. Je zult zien dat hij vaak opvallend goed Engels spreekt. (Of: sta op bij zonsopgang en voorzie langs wandelende monniken van ontbijt)”.

Hoe kun je met locals wat ondernemen?
Henk: “er zijn altijd wel activiteiten waaraan je mee kunt doen:

  • Lokale festiviteiten, sportdagen. Ga dus daarheen waar je mensen ziet samenkomen.
  • Als je overdag of ‘s avonds muziek hoort: 10 tegen 1 dat er iets gevierd wordt.
  • Als je onderweg in een optocht terecht komt, stap dan uit de auto: vraag wat er gevierd wordt, maak een grap, voor je het weet drink je mee.
  • Ga eten in een lokaal restaurant waar alleen maar Thai komen en begin gewoon een gesprek. Daar komen heel veel leuke dingen uit. Kortom, echt veel teveel om op te noemen”.

Allemaal leuk, maar heb je praktische tips?
Henk: “zeker, mijn 10 ‘gouden’ tips voor contact met de locals op reis:

1. Zoek zélf actief. Naar de plekken waar mensen bezig zijn met activiteiten. Kom je er toevallig, blijf dan niet op een afstandje staan (dat doen de meesten) maar ga er op af. Je moet er soms wel wat moeite voor doen, bijvoorbeeld door vroeg(er) op te staan of een omweggetje te maken.

2. Neem zélf actief deel aan interactie met locals. Ga dus niet achterover leunen en wachten op wat ze je vertellen, maar stel gewoon vragen: toon belangstelling.

3. Contact komt van 2 kanten. Het ligt voor de hand: je krijgt terug uit contact met de locals wat je er zelf in stopt. Hoe actiever je zelf bent, hoe meer respons je krijgt.

4. Zorg voor een lokale gids als je de taal niet spreekt. Dat hoeft helemaal geen officiële tour guide te zijn, iedereen op straat die het leuk vind je hierbij te helpen is ok. Vraag het gewoon.

5. Een open houding en échte interesse in wat er om je heen gebeurt: als je dat hebt, komen de mogelijkheden als vanzelf.

6. Neem de tijd, je hebt vakantie. Waarom zou je je haasten? Een monumentje meer of minder, ach.. Gewoon op een muurtje zitten, staan, kijken, wachten. Zorg voor een niet te vol reisschema en voldoende ‘vrije’ dagen. Dit zijn achteraf de juweeltjes van je reis.

7. Lees tevoren over de lokale gebruiken. Zo wijs je in Thailand niet met je voeten (onbeleefd), aai je geen kinderen over hun hoofd (daar zetelt de ziel) en steek je geen eetstokjes rechtop in de rijst (doet aan de dood denken). Maar ben je het vergeten, echt dat is ook geen ramp.

8. Blijf jezelf. Maak je niet druk om wat anderen van je denken. Of je handig of onhandig bent, verlegen of niet. Oprechte, warme belangstelling overbrugt de meest gênante situaties.

9. Zorg voor humor. Neem het niet te serieus, maak zelf een grapje, weet dat communicatie voor 80% non-verbaal is: je houding en manier van doen die zeggen alles. Een gemeende glimlach herkent iedereen, daar heb je echt geen Google Translate voor nodig.

10. Stap over die drempel. Ik heb het vele malen meegemaakt dat mensen in tranen waren (van positieve emotie) vanwege de hartelijkheid van de mensen. Dat vind ik mooi, dan heb je de mensen geraakt op een hele mooie manier. Dan hebben ze het land echt beleefd. Het is een ervaring die ze nooit meer vergeten”.

Op de site van Local Hero Travel lees je meer concrete handvaten zoals je hobby delen met een local, een hapje eten bij mensen thuis, een homestay. Op Local Stories vind je interviews en verhalen van locals, over families en relaties, hoogte- en dieptepunten, hun zorgen, blijdschap en levenswijsheid. Leuk om ‘in de mood’ te komen voor je op reis gaat. Al geweest? Je kunt er ook je eigen ’’local story’’ uploaden.