"Jij hebt je al die jaren ingezet voor de sociale kwaliteit van het leven, nationaal én internationaal." Premier Balkenende – die als speciale gast was uitgenodigd bij het afscheid van de CNV-voorman – liet met veel humor alle confrontaties en conflicten van de afgelopen jaren voorbij komen. Maar wel met een positieve slotsom. "Het doet mij groot plezier dat de koningin heeft besloten jou te benoemen tot Officier in de orde van Oranje Nassau." Terpstra had de benoeming niet verwacht. "Ik beschouw dit niet als mijn persoonlijke verdienste, maar als verdienste van het CNV. Van wíj!", zegt hij als hij eindelijk mag reageren. "Ik vind het fantastisch dat Hare Majesteit onze leden dit heeft gegeven."

Het afscheid van Terpstra bevatte verschillende hoogtepunten en verrassingen. Zo reikte Uzziel Twagilimana uit Benin de CNV Award uit – een prijs die doorgaans alleen bestemd is voor vakbondsleiders in den ginder die zeer verdienstelijk zijn geweest voor de verbetering van de arbeidsrechten in hun land en die de afgelopen jaren steevast werd uitgereikt door de CNV-voorman. Ditmaal waren de rollen omgedraaid. "Ik ben sprakeloos", was het enige wat Terpstra na uitreiking kon uitbrengen.

Ook de toespraak van echtgenote Jolande, die bevestigde dat Terpstra bij het CNV op de juiste plek zat ("Want al ver voor die tijd schreef hij ingezonden brieven over alles wat er mis ging naar de krant."), had Terpstra niet verwacht. Evenmin als het pianospel van dochter Mirthe.

Toch stond het afscheid ook in het teken van overdracht. Speciaal daarvoor had Terpstra het lied 'Er is nog zoveel niet gezegd' van Paul van Vliet uitgezocht. Als afscheid las hij het eerste deel voor, het tweede deel nam CNV Vice-voorzitter Josine Westerbeek-Huitink voor haar rekening. Totdat zijzelf het CNV verlaat (juli 2005), neemt zij de honneurs van het voorzitterschap waar. "Ik had graag gezien dat Josine het langer zou blijven doen, maar dit is haar eigen keuze", waren de slotwoorden van Terpstra als voorman.

Meer informatie over de activiteiten van CNV Internationaal: http://www.cnvinternationaal.nl/

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer