Partnerbericht

Lichamelijke kwaal die seks lastig kan maken en hoe dat te voorkomen

Voor vrijwel iedereen is seks een belangrijk aspect van het leven. Maar voor niet iedereen is het lichamelijk gezien makkelijk om de liefde te bedrijven. Mensen die bijvoorbeeld lijden aan het Syndroom van Tietze, een reuma-syndroom hebben dusdanige fysieke problemen dat seks niet leuk kan zijn, terwijl het dat natuurlijk wel moet zijn.

Bij mensen die lijden aan het Syndroom van Tietze zwelt het kraakbeen in de borstkas op. Het opzwellen van het kraakbeen is niet ernstig, maar kan wel ontzettend pijn doen bij bewegen, zuchten en hoesten. Seks kan met dit syndroom dus ook een pijnlijke daad zijn. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Om te voorkomen dat deze lichamelijk kwalen je seksleven hinderen zijn een aantal dingen van belang. Het allerbelangrijkste is communicatie. Geef eerlijk aan je partner aan waar je last van hebt. Wat wil je, wat wil je absoluut niet en waar moet rekening mee gehouden worden. Probeer rustig en tender allerlei verschillende posities uit, gebruik wanneer nodig hulpmiddelen en bovenal, probeer ervan te genieten. Verder kunnen bepaalde medicijnen ook helpen tegen het verminderen van eventuele pijn. Raadpleeg hier altijd je huisarts voor.

Mocht de seks na een tijdje nog altijd niet fijn zijn, dan kan je altijd bij de huisarts of bij reumatoloog terecht, maar hopelijk is dat door bovenstaande tips niet nodig!