Partnerbericht

Lendahand financiert dialyse-apparaat Ghana

MAB Medicare Centre is eigendom van 'Healthcare Concern' en staat geregistreerd in Ghana als zorginstelling. MAB bestaat uit 5 locaties, verspreid over de hoofdstad Accra: MAB hoofdgebouw, MAB International Hospital, MAB afdeling Ablukuma, MAB afdeling Santa Maria en Megavest Medical Centre.

Het ziekenhuis wordt geleid door een ervaren bestuur, bestaande uit dr. Jacob Kwabena Mensah Akuamoah-Boateng (directeur), dr. Victor Brakohiapa, dr. Mark Addo en dr. Job Mbeki. Daarnaast werken er op de 5 locaties in totaal 280 mensen, bestaande uit doktoren, verplegers, verpleegsters en assistenten. Het ziekenhuis (hoofdgebouw) heeft een capaciteit van ongeveer 100 bedden, beschikt over verschillende operatiekamers en heeft een 24-uurs ambulancedienst. 

Bijzonderheden

  • MAB is het enige ziekenhuis in het armste deel van Accra. 
  • In tegenstelling tot andere private ziekenhuizen wordt de nationale zorgverzekeringspas geaccepteerd. Veel andere private ziekenhuizen doen dat niet, omdat betaling vaak lang op zich laat wachten.
  • Het ziekenhuis beschikt over een opleidingsinstituut waar gemiddeld 500 studenten worden opgeleid. 
  • MAB ondersteunt internationale humanitaire programma's en is geaccrediteerd om uitvoering te geven aan een speciaal Tuberculose programma. 
  • Het ziekenhuis beschikt over voldoende capaciteit (ruimte) om flink uit te breiden. 
  • Elke locatie heeft een eigen bushalte

Sociale verantwoordelijkheid

  • Mensen die vrijwel niets bezitten, worden gratis geholpen door MAB. Jaarlijks worden er op deze manier 800 mensen van zorg voorzien. 
  • Duizenden kinderen en ouderen staan gratis geregistreerd in het ziekenhuis met hun zorgverzekeringspas: National Health Insurance Scheme (NHIS).
  • MAB organiseert geregeld gratis 'health camps' waar speciale gevallen worden behandeld. Specialisten van over de hele wereld zijn hierbij aanwezig (op eigen kosten). 
  • De focus van het ziekenhuis ligt op de armere gemeenschappen in Accra en omgeving.

Het is de ambitie van dr Jacob om van het ziekenhuis een 'one-stop-shop' ziekenhuis te maken: een zorginstelling waar je overal voor terecht kunt. 

Deel 1 van het nieuwe business plan is nu voltooid. Op de hoofdlocatie is een nieuw gebouw van 4 verdiepingen neergezet met een Eerste Hulp post, een nieuwe OK en 3 afdelingen met elk 30 bedden. 

Deel 2 van het business plan is de inrichting van de IC en de aanschaf van noodzakelijke apparatuur. MAB zal dan in staat zijn o.a de volgende handelingen uit te voeren: ECG-scan, CT-scan, MRI-scan, röntgenfoto's en dialyses. 

dr Jacob: "Momenteel is er in het ziekenhuis geen dialyse apparaat beschikbaar. Mensen met nierfalen moeten vaak naar buurlanden uitwijken voor adequate behandeling".

Lendahand heeft begin november 2015 het ziekenhuis bezocht en uitvoerig gesproken met dr Jacob. Hij heeft een rondleiding gegeven en de plannen uitgelegd. Het nieuwe gebouw is inmiddels in gebruik genomen.

Lokale partner ABii National verstrekt samen met Lendahand een lening aan dr Jacob en zijn  team om de apparatuur aan te schaffen. Het ziekenhuis draagt zelf ook 100.000 euro bij aan de nieuwe apparatuur. De lening van 250.000 euro moet worden terugbetaald in 48 maanden. Het onderpand bestaat uit de 5 locaties van het ziekenhuis met een waarde van 1.5 miljoen euro.

Wil je meedoen? Bekijk hier het project!