Partnerbericht

Lendahand bestrijdt armoede nu ook in India

Sinds deze week start Lendahand met het verstrekken van leningen in India. De sociale crowdfunder doet dat samen met lokale partner Milaap; een relatief jong tech-for-good bedrijf (2010), maar  nu al het grootste crowdfunding platform van India. Een van de mede-oprichters – Anoj Viswanathan – stond twee jaar geleden in de ’Forbes India 30 under 30’.

Het bedrijf heeft als doel om als een soort ‘aggregator’ te fungeren van de zogeheten field partners, zodat ook deze organisaties voldoende toegang hebben tot financiering. Deze field partners verstrekken leningen ten behoeve van bijvoorbeeld schone energie, watervoorziening en bedrijfsfinanciering. Milaap weet precies welke instellingen in India kredietwaardig zijn en met focus op impact. 

Waarom gaat Lendahand naar India?

Koen The is financieel directeur van Lendahand en vertelt dat Lendahand al langer eerlijke leningen wilde verstrekken in India. "Alhoewel maar liefst een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft volgens schattingen, is het land met zo’n 8 procent per jaar ook een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Wij geloven erin dat juist in opkomende landen armoede snel en effectief bestreden kan worden."

Lastige markt

The: "Er zijn in India 10 zeer grote financiële instituten die 80% van de MKB-leningen verstrekken. De overige 20% wordt gefinancierd door 600 kleine partijen (field partners) die vaak buiten de grote steden werkzaam zijn. In India kun je als buitenlandse investeerder pas geld uitlenen als je dat in hele grote volumes doet. Dit omdat er met dergelijke financiering hoge kosten gepaard gaan als gevolg van strenge wet- en regelgeving."

Innovatieve oplossing

Milaap heeft daar iets op gevonden. The legt uit: "Het is wel mogelijk om in India aan een non-profit organisatie uit lenen – tot 10 miljoen dollar. Milaap heeft daarom een non-profit structuur opgezet in India met 2 bijbehorende financieringsmaatschappijen; eentje in Singapore en een in de VS. In het contract tussen Lendahand en Milaap wordt gebruik gemaakt van de maatschappij in Singapore. Het is voor nu misschien niet de meest efficiënte oplossing, maar op deze manier kunnen we wel van start in India. We zijn er trots op dat we samen met hen kunnen optrekken om armoede op vele fronten te bestrijden in India!"