Partnerbericht

Leer over online veiligheid met Totem

Free Press Unlimited en Greenhost creëerden het online platform Totem, waar journalisten en activisten meer kunnen leren over digitale veiligheids- en privacytools. De cursussen zijn gratis toegankelijk voor iedereen.

Digitale veiligheid was nog nooit zo belangrijk voor journalisten en activisten. Er zijn partijen die de bevindingen van onderzoeksjournalisten het liefst onder de pet willen houden. Als online communicatie die privé hoort te blijven in de verkeerde handen terchtkomt, kan het tegen hen worden gebruikt.

Daarom lanceerde Free Press Unlimited samen met Greenhost het online platform Totem, waar journalisten en activisten kunnen leren hoe ze tools en tactieken voor digitale veiligheid en privacy in hun werk kunnen toepassen.

“Geen journalist? Geen probleem. De cursussen zijn voor iedereen die wil leren om zichzelf online te beschermen.”

Er zijn momenteel vijf Engelstalige Totem cursussen toegankelijk op de website. Gemiddeld kan je een cursus in een uur doorlopen en krik je zo razendsnel je kennis op.

  • In Hoe het internet werkt leer je hoe jouw berichten over het internet van de ene persoon naar de ander bewegen en wiens eigendom het internet is. Deze cursus vormt de perfecte basis voor de overige Totem-cursussen.
  • Heb je wel eens op een verdachte link geklikt? Dan is de Phishing cursus iets voor jou. Je leert hoe je zelfs de meest geavanceerde phishing aanvallen kan herkennen en wat je kan doen als je per ongeluk toch slachtoffer bent geworden.
  • In Veilige wachtwoorden leer je hoe een sterk wachtwoord eruit ziet en hoe je verschillende wachtwoorden op een simpele en veilige manier kan managen.
  • Hoe veilig zijn jouw WhatsApp berichtjes eigenlijk? De cursus Veilige chat-apps legt uit wat ‘encryption’ betekent hoe jij de informatie die je deelt met je vrienden en collega’s beter kan beschermen.
  • In Internetcensuur omzeilen leer je hoe je met tools als VPN en Tor je identiteit online verborgen kan houden. De module werd ontworpen voor mensen in Iran, maar is interessant voor iedereen die graag anoniem willen blijven op het internet.

Zin om aan de slag te gaan? Je vindt de gratis cursussen op Totem.

Ben jij trainer in digitale veiligheid en wil je Totem in je werk gebruiken? Dan horen we graag van je! E-mail ons op info@totem-project.org.