CEDLA BA Cursus / BA9. Filmen in postliberaal Latijns-Amerika

Docent

Dr. Arij Ouweneel

Periode

vanaf 3 mei a.s.
[synchroon aan het Latijns-Amerikaans filmfestival in Utrecht (LAFF)]

tijd

hoor- en werkcolleges op CEDLA: vrijdag 11.00 [stipt] – 14.00 uur 
inclusief hoorcolleges tijdens LAFF: 4 keer 30 minuten

Cursuszwaarte

6 ECs (of 10 ECs op verzoek)

Toelatingseis

geen

 

Beschrijving

 

“Dit is niet meer van deze tijd.” Kent u die uitdrukking:? Je hoort het vooral als er neoliberale doeleinden verwezenlijkt moeten worden. De banken de vrije hand geven heet “progressieve hervormingen”, het instellen van kantoortuinen heet een “efficiency-slag”. In Latijns-Amerika zijn ze toe aan een post-liberale aanpak van de economie, het sociale leven en de politiek. Wat heeft het neoliberalisme gebracht? Soms is het neoliberale model met militair geweld ingevoerd, elders werden financiële herstructureringsprogramma’s afgedwongen door het internationale bankwezen, de mondialisering lijkt sluipend door te breken. Op het bewegende beeld uit Latijns-Amerika wordt daarover nu gereflecteerd. Speelfilms, documentaires, YouTube home-movies, en dergelijke worden gebruikt om de problemen van het neoliberalisme aan de kaak te stellen of de komst van het postliberalisme te vieren. En dat in een tijd waarin de contemporaine Latijns-Amerikaanse film bevindt zich in een bloeiperiode. Onze landgenoot Paul Verhoeven, die werkt aan een film over drugsgeweld in Mexico, sprak onlangs zijn bewondering uit over Latijns-Amerikaanse producties: “Die gaan tenminste over het leven. Veel inspirerender dan alles wat ik de laatste tijd in Amerika gezien heb. Dat is allemaal fantasie, gaat nauwelijks over het leven.” 
Het “leven” waarover Verhoeven spreekt analyseren we in deze cursus voornamelijk aan de hand van de interacties tussen de personages die we op het scherm waarnemen. Uitgangspunt is een brede vraag: Wat doen de personages in specifieke gevallen? En waarom? De cursus loopt synchroon aan het Latijns-Amerikaans Filmfestival (LAFF) in Utrecht. Elke dag van het festival staat in een bepaald teken, waardoor vanuit dat focus op de personages wordt ingezoomd: buitenbeentjes, ouderen, mensen met een politiek litteken, favorieten van de filmkritiek. In de meeste gevallen worstelen deze personages met de gevolgen van het neoliberalisme. De (korte) hoorcolleges op het LAFF stippen deze thema’s aan, gekoppeld aan een film en uitgaande van de interacties. Na afloop wordt van de cursist een bespreking van de vier films verwacht, in de vorm van een bespiegeling over de interacties tussen de hoofdpersonen.

Werkvorm/toetsing

De deelnemers aan de cursus schrijven eerst korte besprekingen op basis van de vier voornoemde LAFF films. De besprekingen worden schriftelijk bij de docent ingeleverd en daarna eveneens schriftelijk beoordeeld. De deelnemers analyseren vervolgens een film naar keuze uit het LAFF bestand, lezen de bijbehorende literatuur, volgen de hoorcolleges, en verwerken dit alles in een eigen filmanalyse. 
Van de film wordt een segmentatie gemaakt, waarmee thema’s worden geïdentificeerd. Eén van de thema’s wordt met behulp literatuurstudie uitgewerkt tot een presentatie. Op basis van deze presentatie wordt een werkstuk geschreven.

Lees verder
http://www.cedla.uva.nl/30_courses/BA/BA9.html

 

LAFF

cedlafbstroke

CEDLA, Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika

CEDLA IS TURNING 50 THIS YEAR! Founded in 1964, the Centre for Latin American Research and Documentation (CEDLA) is celebrating its 50th …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer