Partnerbericht

Kritiek dissidenten op Castro’s weigering van noodhulp

CNV Internationaal ontving ook een afschrift van de brief, die Chepe in dit kader stuurde aan president Bush. Chepe verzocht in deze brief het verbod op het zenden van voedsel en medicijnen en de beperking op het overmaken van geld op te heffen. Chepe vindt daarnaast dat  Cubaanse-Amerikanen weer zonder limiet hun familie op het eiland moeten kunnen bezoeken.

Diverse andere woordvoerders van de vreedzame oppositie hebben de afwijzing van de noodhulp uit de Europese Unie en de Verenigde Staten eveneens gekritiseerd. Juist, omdat de gevolgen zeer ernstig zijn. De dissidente vakcentrale CUTC stuurde CNV Internationaal een voorlopig overzicht van de noodsituatie.

In totaal telt Cuba nu 16 dodelijke slachtoffers en een schade van 1,4 miljard dollar, aldus Castro in een zeven-uur-durende televisietoespraak. In Havana waar 2 miljoen mensen wonen, kan men als gevolg van de schade die Dennis veroorzaakte, nog maar in een kwart van de energiebehoefte voorzien. Ruim 80.000 woningen zijn vernield. De meeste schade heeft de plaats Cienfuegos in het midden van Cuba geleden waar 26.000 huizen schade opliepen. In het kleine stadje Sancti Spiritus werden 8.200 huizen getroffen.
Dennis was ongewoon sterk en kwam op een ongewoon moment. In de afgelopen 200 jaar telde Cuba slechts 3 orkanen in de maand juli, die bovendien zwak waren.

Vladimiro Roca, de woordvoerder van 'Todos Unidos' verklaarde: 'In deze noodsituatie waarin het Cubaanse volk verkeert, maakt de afwijzing van de hulp heel helder wat een slechte manager  Fidel Castro is. Omdat hij nu de hulp van Venezuela heeft, verwerpt hij dus de hulp van anderen', aldus Roca. Elizardo Sánchez, voorzitter van de 'Permanente Commissie voor Mensenrechten en Verzoening' (CCDHRN), ziet de weigering om hulp uit de Europese Unie te aanvaarden als een bewijs dat Cuba geen gebaar wil maken naar een opening.

Inmiddels lijkt de houding van Castro zich ook richting de vreedzame binnenlandse oppositie verder te verharden. Zo werden zeker 10 dissidenten opgesloten na hun protest twee weken geleden op drie plaatsen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Afgelopen vrijdag werd een andere groep van zo'n 20 dissidenten in Havana gearresteerd. Gisteren verklaarde een woordvoerder van de oppositiegroep Asamblea, dat inmiddels 9 van de 20 dissidenten weer zijn vrijgelaten. De anderen, w.o. Advocaat René Gómez Manzano (63) en ingenieur Félix Bonne Carcacés, (66) zitten echter nog gevangen.

Actuele informatie over Cuba in: http://cuba.jouwpagina.nl  en http://cuba.web-log.nl