Partnerbericht

Koffie, een boek om van te smullen

Max genieten van een eerlijke koffie

7 mei 2003

Deze maand verschijnt het kookboek Koffie bij de Novib Uitgeverij en Fontaine Uitgevers. Koffie, dat wordt uitgegeven in samenwerking met Stichting Max Havelaar, bevat 60 overheerlijke recepten met eerlijke koffie. Daarnaast gaat het boek in op de geschiedenis, teelt en veredeling van de koffieboon. Novib en Max Havelaar laten met dit boek zien hoe u maximaal kunt genieten van eerlijke koffie.

In dit kookboek leest u hoe koffie niet alleen een lekker en verkwikkend drankje is, maar dat het ook een smakelijk ingrediënt voor de keuken kan zijn. Zowel in voorgerechten en hoofdgerechten, als in desserts, taarten en gebak. Als voorbeelden noemen we asperges in een ring van bladerdeeg met mokka-sinaasappelboter, kastanje-koffiesoep onder een dekseltje van bladerdeeg of mokkavla in drie kleuren. Om een goede indruk te krijgen van het resultaat, wordt elk recept geïllustreerd met een kleurenfoto.

Het boek beschrijft tevens de geschiedenis van koffie: bijvoorbeeld de legendes rond het eerste gebruik van de koffieboon, de koffierage in de 17de eeuw en de aanleg van koffieplantages door Europese mogendheden in koloniale gebieden. Ook komt het arbeidsintensieve proces van koffieboon tot koffie als drank aan bod en ten slotte de eerlijke handel in koffie.

Novib en Max Havelaar maken zich al geruime tijd sterk voor die eerlijke handel in koffie. Dit is nodig omdat de prijzen op de wereldkoffiemarkt lager zijn dan ooit. In het voorwoord legt Sylvia Borren uit hoe zo’n 25 miljoen koffieboeren het hoofd niet of nauwelijks boven water kunnen houden. Zij kunnen hun kinderen niet langer naar school laten gaan, geen medicijnen meer betalen en sommigen zijn gedwongen uit te wijken naar de teelt van lucratievere – maar illegale – producten.

Over Novib
Onrecht, ongelijkheid en armoede komen wereldwijd heel veel voor. Novib wil dat veranderen. Door ontwikkelingsprojecten te steunen. Door te lobbyen bij regeringen, bij de Europese Unie en bij de Verenigde Naties. En door samen te werken. Met bedrijven en met in totaal 3.000 gelijkgezinde organisaties. Van vrouwenbewegingen en vakbonden tot ontwikkelings- en milieuorganisaties. In Nederland én in 100 andere landen. Samen vormen we een wereldwijde beweging van mensen met maar één doel voor ogen: een eerlijke en rechtvaardige wereld voor iedereen.

Stichting Max Havelaar garandeert boeren in ontwikkelingslanden een prijs voor hun producten waarvoor zij onder aanvaardbare arbeidsomstandigheden kunnen werken.

Fontaine Uitgevers, in 2002 opgericht, legt zich toe op het uitgeven van kwaliteitsboeken in de categorieën life-style, natuur, geschiedenis en cultuur.

ISBN 90 5956 032 9, gebonden, 141 pag. 19 x 24,5 cm.
Met fullcolour foto’s, prijs € 19,90.