"De Wereldwinkels zijn niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Zij geven ontwikkelingssamenwerking een plek in de Nederlandse winkelstraten." Dat zei minister Koenders bij de viering van het veertigjarig bestaan van de Wereldwinkels in het Beursgebouw in Eindhoven. Na het opspelden van het eerste fairtrade lintje, droeg Mirjam van ’t Veld, in het dagelijks leven burgemeester van Maarssen, de lintjes over aan de winkelcoördinatoren van de 400 Wereldwinkels. "De komende week zal er een ware lintjesregen uitstorten over Nederland", zegt Mirjam van ’t Veld, "Je veertig jaar belangeloos inzetten voor fairtrade is niet niks. Dat verdient een enorm compliment. Zeker nu fairtrade en duurzaamheid top of mind zijn bij zoveel bedrijven, instellingen en consumenten. Dat is mede te danken aan de Wereldwinkels". De lintjes zijn uiteraard fairtrade. Importeur Lanka Lamai liet de lintjes maken door Selective Designs in Sri Lanka, dat gespecialiseerd is in de productie van kinderspeelgoed.

 

Jubileumfeest

De lintjesregen was een onderdeel van het 40-jarig jubileumfeest van de Wereldwinkels. Tijdens het feest op 19 september kreeg Minister Koenders ook het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘De Mensen van de Wereldwinkel’. Het boek vertelt en verbeeldt 40 jaar fairtrade van de Wereldwinkels in prachtige portretten. Daarnaast bevatte de bijeenkomst luchtige en inhoudelijke programmaonderdelen rondom eerlijke handel. Van speeddates met producenten tot aan workshops fairtrade bonbons maken.

 

Ethische en Fair Trade Marktplaats, ETFAM

Van 17 tot en met 20 september 2009 vindt voor de eerste keer in Nederland de European Ethical and Fair Trade Market Place (ETFAM) plaats in het Beursgebouw in Eindhoven. Op deze beurs presenteren producenten en importeurs met ruim honderd stands onder andere fairtrade food, gifts en livingproducten uit Afrika, Azië en Latijns Amerika. Het doel van ETFAM is om wereldwijd de marktkansen voor ethical en fairtrade producten te vergroten. Ook de Wereldwinkels zijn op de beurs vertegenwoordigd.

 

Wereldwinkels

De Wereldwinkel is een fairtrade cadeauwinkel. Met de verkoop van fairtrade producten investeert de Wereldwinkel in een leefbare wereld voor iedereen. Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens fairtrade criteria ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier toegang tot de Europese markt en daarmee de kans een beter bestaan op te bouwen. De 12.500 vrijwilligers in bijna 400 Wereldwinkels maken hiermee duidelijk dat het in de wereld ook anders kan. Dat armoede wél bestreden kan worden. Koop je een cadeau in één van deze winkels, dan draag je daaraan bij.

www.wereldwinkels.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer