• Log in
  • Mijn account
  • Lezen
    • Klimaat
    • Discriminatie
    • Seks & gender
    • Schone energie
    • Politiek
    • Lifestyle
    • Kunst & cultuur
    • Collecties
    • Archief
  • Kijken/Luisteren
    • Fotoreportage
    • Podcast
    • Strip
    • Video
    • Data
  • Vacaturebank
    • Overzicht vacatures
    • Uitgebreid zoeken
    • Vacature toevoegen
    • Registreer organisatie
    • Organisatie dashboard
    • Aanmelden werkzoekende
    • Werkzoekende dashboard
    • Prijzen vacatureplaatsen
  • Events
  • Samenwerken
    • Mogelijkheden
    • Onze diensten
      • Partner worden
      • Vacature plaatsen
      • Event plaatsen
      • Nieuwsbericht plaatsen
    • Met wie werken we samen?
    • Partners en onafhankelijkheid
    • Freelancers
  • Over ons
    • Magazine
    • Wie we zijn
    • Missie
    • Organisatie

Lees je bewust

Abonneer Doneer
  • Duurzaamheid
Partnerbericht

Wat betekent jouw zalm voor een vissersdorp?

Van 27 september tot 3 oktober is het de Bewuste Visweek en laten MSC en ASC zien dat het uitmaakt of je kiest voor gecertificeerde vis. Zo zorgen duurzame visserij en verantwoorde kweek van vis niet alleen voor behoud van de natuur in zee vandaag, maar ook voor gemeenschappen in de toekomst, en dragen ze bij aan meerdere Sustainable Development Goals van de Verenigde naties, en aan SDG 14 in het bijzonder: het leven onder water

De komende week brengen ASC en MSC  een “Een goed verhaal op je bord” en deze maandag kijken we naar de impact die jij kan hebben op een Noors visserdorp.

 

 

 

  • msc
    Marine Stewardship Council
27-09-2021 Leestijd: 4 minuten
  • Tweet
  • Deel
  • Deel op LinkedIn
  • Deel via e-mail
BVW-promotedpost-DEF4

Al eens afgevraagd waar de koraalkleurige zalmmootjes in de supermarkt vandaan komen? Niet uit Zweden, maar je zat er niet ver naast. De zalm op je bord smaakt naar het zilte water uit de noordelijke Noorse fjorden. Daar werd hij gekweekt door de mensen die deze afgelegen gebieden hun thuis noemen, en is hij onlosmakelijk verbonden met hun dagelijkse leven, hun toekomst, en die van hun kinderen.

Joar Kirkefjord is één van deze bewoners. “Ik ben hier opgegroeid, in Karlsøy, een afgelegen eiland in de gemeente Finnmark, in het Noorden van Noorwegen. Het bedrijf waar ik nu voor werk, is wereldwijd één van de grootste zalmproducenten. Mijn familie zit al generaties in de visserij en in de productie van vis. Maar jonge mensen trekken weg uit de regio, ze verhuizen naar de steden. Werk vinden is hier niet altijd vanzelfsprekend, en de winters zijn lang …”

Honderd kilometer verderop, een peulenschil voor het langgerekte Noorwegen, bevestigt chef-kok Tommy Olsen het belang van vis voor de streek. “Mijn meest dierbare herinneringen aan vroeger gaan terug naar mijn moeder die viscakejes maakt in de oven. Met een vork pikten we er dan eentje, en renden snel naar buiten. Ik kom net als velen hier uit een klein vissersdorpje; vis staat hier voor leven. Het geeft werk, voedsel en vormt de gemeenschap.”

Vanop de boot, waarmee Joar Kirkefjord de vissenkooien controleert, geniet hij van het steeds wisselende uitzicht. “Als er geen werk was, had ik hier nooit terug kunnen keren. De bloeiende viskweeksector in Noorwegen stemt me hoopvol. Het betekent dat ik mijn kinderen hier dezelfde veilige, gelukkige kindertijd kan geven als ik zelf gehad heb. Laatst dreigde de overheid ermee de middelbare school in Skjervøy – een nabijgelegen eiland – te sluiten”, vervolgt Joar. “Dus heeft de viskwekerij een bezoekerscentrum geopend in het schoolgebouw, waardoor het nu toch open kan blijven. Als de bewoners ons niet zouden accepteren, stonden we nergens. Door te investeren in onze gemeenschap, wordt hier wonen en werken opnieuw aantrekkelijk.”

Intussen kiezen de meeste leerlingen in Skjervøy voor een opleiding in landbeheer, aquacultuur of visserij. In het bezoekerscentrum treedt de kwekerij rechtstreeks in contact met de omliggende dorpsbewoners.

Het landschap is adembenemend, en komt zo uit een Scandinavische reisgids gelopen: ruige kustlijn, pittoreske dorpjes, diepblauwe zee. Willen we dat zo houden, dan moet de aquacultuursector in de regio presteren op het hoogst haalbare niveau. Want om de krimpende wilde zalmbestanden te beschermen en toch aan de internationale vraag naar zalm te voldoen, breidt de zalmkweeksector in Noorwegen fors uit. Lerøy Seafood, het bedrijf waar Joar Kirkefjord werkt, was daarom in 2014 de eerste van intussen 556 ASC-gecertificeerde zalmkwekerijen in Noorwegen. Het Aquaculture Stewardship Council-certificaat stelt strenge eisen op vlak van milieu en sociale aspecten.

Joar Kirkefjord: “Alleen als we technologisch vooruit blijven gaan en zalm kweken op een manier die de omgeving en de mensen respecteert, kunnen we hier een toekomst uitbouwen. Bijna alle Lerøy kwekerijen in Noord- en Midden-Noorwegen hebben een ASC-certificaat. Het label bewijst dat we goed voor onze zalm zorgen en de juiste keuzes maken.”

“Kijk rond,” lacht Kathrine Robertson, manager van de kwekerij, “we leven en werken hier in een postkaart. Ruik je de lucht? De viskweek van nu valt niet meer te vergelijken met vroeger,” vervolgt ze. “We hebben slimme technieken om te zien wat er onder water in de kooien gebeurt. We weten precies hoeveel de vissen eten. We monitoren constant, om ontsnappingen te voorkomen. We zien de zalmen 24 uur per dag op onze schermen voorbij zwemmen. Na een tijdje dicht je elke kooi zelfs persoonlijke eigenschappen toe,” glimlacht ze. “Zoals ‘easy going nummer zeven’, of ‘licht problematische kooi twee’.”

Als er geen maatregelen getroffen worden, kunnen zalmkwekerijen een ernstige negatieve impact hebben op hun omgeving, zoals een vervuilde bedding onder de kooien, of ontsnapte vissen die zich weer gaan mengen met wilde populaties. De consumptie van zalm is wereldwijd sterk gegroeid in de laatste decennia, en niet in het minst in Nederland en in België, waar zalm op z’n eentje instaat voor een derde van alle bestedingen aan verse vis[1]. Toch weet minder dan een derde van de Belgen dat zalm vooral gekweekt wordt in Europa.[2]

Zalm die op een verantwoorde manier werd gekweekt, levert bovendien dierlijke eiwitten op met een beperkte milieu-impact, en doet dat veel efficiënter dan landdieren. Ter vergelijking: een kilo gekweekte zalm is goed voor 6,9 kilo CO2 uitstoot. Een kilo rundsvlees klokt af op maar liefst 31,3 kilo CO2.[3]

Joar Kirkefjord: “Ik geloof dat wij in het Noorden van Noorwegen de beste zalm ter wereld kweken. En ik eet vis. Veel vis. Zalmkweek geeft ons nieuwe kansen om onze regio levend te houden. Deze vis is onze toekomst; maar enkel zolang we zorg dragen voor de natuur en onze lokale tradities.”

 

  1. VLAM, 2020: https://landbouwcijfers.vlaanderen.be/visserij/totale-visserij/consumptie-van-visproducten
  2. ASC, 2020: https://be.asc-aqua.org/nl/news/latest-news/meeste-belgen-vinden-lokale-oorsprong-belangrijk-maar-weten-niet-waar-hun-favoriete-vis-vandaan-komt/ 
  3. RTLNieuws: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5233571/lekker-weer-barbecue-duurzaam-mileucentraal

 

msc

Marine Stewardship Council

De Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificeringsprogramma heeft …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Meer klimaat

  • CMS KLIMAATTAAL EINDBEELD
    • Klimaat

    Ramp, catastrofe of crisis: hoe noemen media klimaatverandering?

    Journalisten willen niet te activistisch overkomen.

    19-05-2023
    • Irene van den Berg
  • Jonah Kirabo 1
    • Klimaat

    ‘Als Afrikaanse klimaatactivist voel ik me een ‘token’’

    Ugandees klimaatactivist Jonah Kirabo (26) wil dat het Westen verantwoordelijkheid neemt.

    02-05-2023
    • Veerle Klok
  • IMG_4334
    • Reportage

    Hij pimpt de kleren van de ‘dode witte man’

    Kunnen ‘upcyclers’ de kledingafvalberg verslaan?

    21-04-2023
    • Liesbeth Tjon A Meeuw
Lees meer

Meest gelezen op OneWorld

  • CMS FORMAT 150 jaar Hindostaanse (dwang)migratie 2
    • Discriminatie

    Hindostaanse Nederlanders: ‘Onze geschiedenis wordt verdraaid’

    'De stemmen van gemarginaliseerde Hindostanen worden gecensureerd.'

    02-06-2023
    • Tamara Hartman
  • WhatsApp Image 2021-12-23 at 12.42.30
    • Sociaal onrecht

    Wat ‘woke’ écht betekent (en hoe het misbruikt wordt)

    Van racismewaarschuwing tot conservatief hondenfluitje.

    13-09-2022
    • Cole Verhoeven
    • Jacob Boersema
  • Couple sharing love
    • Seks & gender

    Wat als je partner (of jijzelf) geen seks meer wil?

    Is het erg om minder of zelfs geen seks te hebben?

    23-07-2020
    • Sophie Duvekot
  • Petities dubbel MH
    • Politiek

    Petities: hoe zinvol is ‘activisme uit je luie stoel’?

    'Wie een petitie opstelt, moet niet al te hoge verwachtingen hebben.'

    02-06-2023
    • Irene van den Berg

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

AbonneerDoneer

ALGEMEEN

  • Contact
  • Veelgestelde vragen
  • Partners en onafhankelijkheid
  • Disclaimer & Privacyverklaring
  • Voor de pers

ABONNEMENTEN

  • Abonneer
  • Doneer
  • Abonnementsvoorwaarden

SAMENWERKEN

  • Mogelijkheden
  • Onze diensten
  • Met wie werken we samen?
  • Word ambassadeur

JOURNALISTIEK

  • Colofon
  • Magazine
  • Freelancers

Volg ons

© 2023 OneWorld

Deze site maakt gebruik van cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden en onze site te verbeteren. Accepteren Instellingen
Cookiebeleid
Cookies op oneworld.nl Functionele cookies Overige cookies
Privacy-Overzicht +

Overzicht cookies op oneworld.nl

We verzamelen via cookies gegevens met het doel de technische werking van de website en uw gebruiksgemak te garanderen. De cookies (kleine tekstbestanden die bij het eerste bezoek aan deze website worden opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone) zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.
Hiervoor gebruiken wij cookies van Google Analytics, dat het sitegebruik geanonimiseerd registreert en hiervan gegevens opslaat. Met deze gegevens maken wij bezoekstatistieken, op basis waarvan we verbeteringen doorvoeren op onze website. Google Analytics verschaft deze geanonimiseerde data aan derden indien wettelijk verplicht, of als deze derden de data namens Google Analytics verwerken. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor deze anonieme gegevensverwerking door Google Analytics.
Daarnaast gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Via deze cookiebalk krijgt u de mogelijkheid om de cookies te accepteren of de instellingen aan te passen. Onder 'Overige cookies' kunt u diverse cookies van externe diensten (zoals youtube, facebook, vimeo) uitzetten.
Een opt-out van Google Analytics op deze website kan via deze link.
Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mailen naar: lezers@oneworld.nl

Functionele cookies +

Functionele cookies

Op deze site gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Deze cookies kunt u niet uitzetten.

Overige cookies +

Overige cookies

In onze artikelen gebruiken wij content van diverse externe diensten. Het is mogelijk om de volgende cookies uit te schakelen. Hiermee wordt deze content niet langer getoond.

Naam cookie Soort content
youtube_embed Youtube player embed
vimeo_embed Vimeo player embed
google_maps Google maps embed
twitter_widget Twitter social widget
soundcloud_embed Soundcloud player embed
instagram_embed Instagram embed