Partnerbericht

KIT bestrijdt roof cultureel erfgoed: Registratiesysteem legt illegale handel aan banden

Roof van cultureel erfgoed is een actueel thema, dat in Nederland recentelijk weer veel aandacht kreeg naar aanleiding van de TEFAF-affaire. Op last van de Nigeriaanse overheid werden op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht enkele Nigeriaanse Nok-beelden in beslag genomen bij een handelaar.

Bewijzen

Het ontbreekt in veel musea nu nog aan een goed registratiesysteem. Daardoor is het moeilijk voor een museum om te bewijzen dat een voorwerp dat op de internationale markt opduikt uit hun collectie afkomstig is. Zo was er in het National Museum van Tanzania midden jaren tachtig een golf van diefstallen van Makonde-maskers. Onlangs dook een van deze maskers op in Zwitserland. Tanzania voert nu een strijd om het terug te krijgen. Object ID wordt voortaan een geducht wapen in de strijd.

Internationale afspraken

Object ID is een eenvoudig registratiesysteem om mee te werken. Het programma is gebaseerd op internationale afspraken tussen musea, UNESCO, Interpol en verzekeraars. Het Object ID project is in eerste instantie gericht op de nationale musea waar een groot deel van het cultureel erfgoed wordt bewaard. In mei vertrok het eerste team van het KIT naar Bangladesh om de museumstaf te trainen. Daarna volgen de musea van Ghana, Ethiopië Burkina Faso, Mozambique, Sri Lanka, Bolivia, Zambia, India, Vietnam, Tanzania, Palestijnse Autoriteit, Benin en Egypte.