Partnerbericht

Kinderen op de fiets vervoeren, kies je voor een fietskar of een (elektrische) bakfiets?

Het gezinsleven lijkt soms op het runnen van een restaurant, hotel én taxibedrijf tegelijk. Ritjes van en naar school, de opvang, sport, speel afspraken en tussendoor nog even langs de winkel. Een bakfiets is allang niet meer alleen het boegbeeld van hipsters in Amsterdam. En met de hoge brandstofprijzen is familievervoer op de fiets nog populairder geworden. Logisch, want het is daarbij ook nog eens gezond en veel beter voor het milieu!

Fietskar of elektrische bakfiets kopen?

Bij het kopen van een fietskar of elektrische bakfiets zijn er veel verschillende soorten en maten waar je uit kunt kiezen. Heb je al een (elektrische) fiets en daarom voldoende aan een fietskar of kun je beter gaan voor een complete bakfiets? Welke overwegingen moet je maken bij je keuze?

Verschil tussen een fietskar en bakfiets

Zowel een fietskar als bakfiets geven duurzame en praktische voordelen. Je vermindert CO2 uitstoot, bespaart op auto- en benzinekosten, omzeilt de file en kunt makkelijker en zonder kosten parkeren. Het verschil tussen beide opties is dat het bij een bakfiets gaat om een (elektrische) fiets met daarvoor een soort kuip waar de kinderen in kunnen zitten. En een fietskar is een aanhang wagentje op twee wielen die je achter je fiets vastmaakt. Sommige fietskarren hebben één of twee extra voorwielen.

Aantal kinderen en leeftijd
Het grootste voordeel van een fietskar is dat je deze ook kunt gebruiken als wandelwagen. Dit is ideaal wanneer je erop uit gaat met kinderen die nog niet (vrij rond) kunnen lopen. In een bakfiets kun je meeste kinderen meenemen. Bij een fietskar zijn dit er maximaal twee. Een baby kun je met beide opties vervoeren. Hiervoor gebruik je een babyschaal, ook wel babyschelp genoemd. Bij een bakfiets heb je ook adapters waarmee je zelfs een autostoeltje kunt vastklikken.

Een fietskar kan gebruikt worden voor kinderen tot en met de leeftijd van ongeveer zeven jaar. Een bakfiets kent geen maximale leeftijd. Het nadeel is wel dat de bak altijd aan de fiets vast zit. Ook als je alleen even met één kind naar de winkel moet. Je hebt dan wel gelijk extra ruimte om de boodschappen mee te nemen. Een fietskar kun je makkelijk aan- of afkoppelen wanneer je ´m niet nodig hebt. Deze berg je dan ook makkelijker op.

Veiligheid
Qua veiligheid maakt het weinig uit of je kiest voor een bakfiets of fietskar. Beide zijn veilig voor kinderen; ze hebben veiligheidsgordels en voldoen aan strenge veiligheidsstandaarden. Ze worden zelfs als veiliger gezien dan een fietsstoeltje omdat de kinderen dichter bij de grond zitten. Een bakfiets is stabieler dus daarmee iets veiliger bij hoge snelheid. Een fietskar is soms iets kwetsbaarder door het materiaal maar het voordeel is dat die niet zo snel om kantelt bij een ongeval met de fiets. Een bakfiets kantelt namelijk mee met de bak.

Het kan natuurlijk lekker rustig zijn; wanneer je kinderen in een fietskar zittenen je ze niet kunt verstaan. Maar voor contact met je kinderen kun je het beste kiezen voor een bakfiets. Dit wordt over het algemeen ook veiliger ervaren omdat ze in het zicht zitten en je ze dus beter in de gaten kunt houden.

Afstand
Een fietskar is over het algemeen iets lichter waardoor je vooral bij heuvels minder kracht hoeft te zetten. Het lijkt daardoor meer op een gewone fiets. Maar er zijn tegenwoordig ook elektrische bakfietsen met een sterke motor en extra koppel. Hierdoor is het fietsen en wegrijden met zwaardere belading een stuk makkelijker. Zoals bijvoorbeeld bij de kwalitatieve en tegelijk stijlvolle Urban Arrow bakfiets.

Prijs
Alhoewel er grote verschillen zijn in prijs kunnen we hier duidelijk over zijn; fietskarren zijn veel goedkoper dan bakfietsen. Aan de andere kant zijn bakfietsen over het algemeen gemaakt van duurzamere materialen. Daardoor gaan ze langer mee. Let ook op eventuele benodigde accessoires en of die bij de fietskar of bakfiets zijn inbegrepen. Denk daarbij aan zaken zoals een geschikt slot, babyschaal, standaard, reflector, vloermat, zonnescherm, regenhoes en een passende koppeling, adapter of trekstang.

Tenslotte wanneer je een fietskar of bakfiets kopen overweegt, maak van tevoren even een proefritje. Los van de keuze die je maakt, is het natuurlijk vooral belangrijk dat je je er zelf prettig bij voelt en makkelijk mee kunt fietsen.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.