Voor een land dat satellieten de ruimte in schiet en een eigen siliconvalley heeft, is het contrast scherp. Knappe koppen worden opgeleid om aan de vraag van IBM en Microsoft te voldoen. Maar een fors deel van de bevolking doet niet mee. Er zijn kinderen die nooit een computer zullen zien, laat staan er mee werken.

VN afspraken verbieden kinderarbeid
Van de 218 miljoen werkende kinderen in de wereld, wonen er 127 miljoen in Azië. De Aziatische vakbondsorganisatie ITUC-AP wil kinderarbeid aanpakken. Door overheden te herinneren aan VN afspraken die kinderarbeid verbieden. En ook door actief campagne te voeren tegen de uitbuiting van kinderen op deze manier. Het blijft niet bij woorden alleen. De organisatie wil ook projecten uitvoeren die kinderarbeid terugdringen.

Terug naar huis en aan de slag
Het congres is vandaag afgesloten. De meeste vakbondsvertegenwoordigers vliegen weer naar huis, naar alle delen van Azië.  En in mijn geval terug naar Nederland. In Bangalore zijn vele mooie woorden gesproken en op papier gezet. Nu komt het aan op daden. Uit de gesprekken van afgelopen week is me duidelijk geworden dat veel bonden staan te trappelen om aan de slag te gaan. Onze solidariteit kunnen ze daar goed bij gebruiken. Solidair in het bouwen aan een betere wereld ook voor de kinderen van Azië.

Leon Meijer, 6 september 2007

Meer nieuws van CNV Internationaal

Foto: Leon Meijer

Lees de voorgaande afleveringen van deze India weblog in de Azië editie van de CNV Wereldnieuwsbrief

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer