Partnerbericht

Kinderarbeid uit de ketens

U bent van harte uitgenodigd voor deze lancering op:

Datum: 15 juni 2007
Lokatie: FNV hoofdkantoor, Naritaweg 10, Amsterdam
Tijd: zaal open vanaf 14.30, programma begint om 15.00 en duurt tot 17.30.
 
Graag aanmelden bij m.van.maris@hivos.nl. Na aanmelding ontvangt u het definitieve programma. Meer informatie over de bijeenkomst bij mario.vandeluytgaarden@vc.fnv.nl of g.oonk@indianet.nl.
 
Programma
1. Welkom door Mario van de Luytgaarden/Peter Gortzak (o.v.) van FNV Mondiaal.
 
2. Presentatie onderzoeken Albanië en India
Kinderarbeid is niet alleen iets wat voorkomt in verre landen. Zelfs op de drempel van Europa, in een land als Albanië, is het een groot probleem. Tussen de veertig- en vijftigduizend kinderen werken in Albanië en missen daardoor onderwijs. Ze maken bijvoorbeeld schoenen en kleding voor de West-Europese markt.
FNV Mondiaal liet een onderzoek uitvoeren naar kinderarbeid in de schoen- en textielsector in Albanië en onderzoeker Samuel Grumiau presenteert de resultaten.
Gerard Oonk van Landelijke India Werkgroep zal daarna kort de resultaten van nieuw onderzoek naar Kinderarbeid in de Katoenzadenproductie in India, waarbij de multinationals Bayer en Monsanto zijn betrokken, presenteren .
 
3. Presentatie aanpak van kinderarbeid: Een deel van de oplossing: een project om kinderarbeid tegen te gaan van Albanese Onderwijsbonden, door een vertegenwoordiger van AOb.
 
4. Pauze
 
5. Filmpje "why must it be this way"
 
6. Presentatie en debat: Wat kunnen bedrijven tegen kinderarbeid doen
– (onder voorbehoud) Presentatie door vertegenwoordiger van bedrijfsleven
– Presentatie door de campagne "Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats" van een concept actieplan over hoe bedrijven kinderarbeid in hun eigen productie en bij toeleveranciers ("in de keten") aan kunnen pakken. Welke lessen kunnen we leren uit het Albanië-onderzoek, het India-katoenzaad onderzoek en andere ervaringen, welke uitgangspunten hanteren we daarbij, wat zijn de uitgangspunten en wat werkt wel/niet.
– Debat met deelnemers over dit actieplan en hoe de Stop kinderarbeid campagne in de komende jaren het thema kinderarbeid in bedrijven en bij toeleveranciers verder aan kan pakken (60 min).
 
7. Slotreacties vanuit politiek
Joel Voordewind, Christenunie
Sharon Gesthuizen of Ewout Irrgang (SP)
Slotreactie vanuit bedrijfsleven.
 
8. Korte toelichting vervolg Stop Kinderarbeidcampagne door coördinator Jetteke van der schatte Olivier.
 
9. Conclusie en afronding