Partnerbericht

Kinderarbeid proef je niet

De meeste hazelnoten die op de Europese markt terechtkomen zijn afkomstig uit Turkije. Deze noten worden verwerkt in een groot aantal producten, waaronder chocolade, ijs, hazelnootpasta, koekjes en notenmixen, die verkocht worden in Nederland en andere Europese landen. Vele honderdduizenden gezinnen zijn betrokken bij de jaarlijkse oogst van hazelnoten.

In de documentaire zien we de 9-jarige Zara Yamuktu, die met haar ouders en vijf broers en zussen gedurende de wintermaanden in Urfa woont, in het oosten van Turkije. Vanaf maart trekt het gezin al werkend door het land, soms duizend kilometer verderop, om onder meer hazelnoten te oogsten. Het plukken gebeurt tussen zeven uur ‘s ochtends en zeven uur in de avond, met slechts een uur pauze. Ook kinderen moeten zich aan deze werktijden houden.

Uit onderzoek van de Turkse onderwijsbond Eğitim Sen (lid van de internationale onderwijskoepel Education International) blijkt dat kinderen door de seizoenspluk met hun ouders jaarlijks drie tot zes maanden onderwijs missen. Turkije kent een achtjarige leerplicht maar een groot aantal kinderen wordt het recht op voltijds onderwijs ontzegd. De plukkers leven in armoede. Tijdens het oogstseizoen wonen ouders en kinderen in tenten en kamperen wild, veelal zonder sanitair of stromend water.

Wilt u ‘Kinderen van het seizoen’ zien en mee discussiëren, bestel dan kaarten via www.debalie.nl. Ook kunnen kaarten telefonisch op werkdagen gereserveerd worden tussen 16.00 en 17.00 uur (020 – 553 51 00). Gereserveerde kaarten moeten uiterlijk 45 minuten voor aanvang afgehaald zijn.